Trófeavadászat négy fal között

2023.08.11. 11:23

Játszva tanítja meg az agancsozás szabályait a barcsi erdész

Agancsozó néven készített társasjátékot egy somogyi erdész. Szutyányi Ákos a Sefag Zrt. Barcsi Erdészetének kerületvezető erdésze négy évvel ezelőtt, 2019 márciusában erdőjárás közben kapott ihletet arra, hogy megalkossa a játékot.

Marosi Gábor

– Hatalmas élmény, amikor az erdőben rábukkanunk egy gímszarvas agancsára – mondta lapunknak Szutyányi Ákos. – Egy elhullatott szarvasnak a koronája nagyon sok információt tartalmaz nekünk, szakembereknek, ugyanis minden egyes példánynak egyedi az agancsa. Jó érzés ezeket begyűjteni. A társasjátékkal ezt a különleges élményt akartam átadni másoknak is. 
Fontos tudni, a való életben az agancsgyűjtés engedélyhez kötött, a játékban viszont ezt szabadon meg lehet tenni, és meg is tanítjuk, hogy mit kell csinálni, ha valaki trófeát talál – mondta a kerületvezető erdész. 

Szutyányi Ákos és az alkotása.

Az Agancsozóval háromféle játékot lehet játszani. Használhatják a hat és tíz év közötti gyerekek, a tíz évnél idősebbek, ahol már megjelennek az akciókártyák, valamint a profik is. A harmadik kategóriában a csatangolók, gyűjtögetők és a mesterkedők saját szabályokat is létrehozhatnak. 

Közös móka. 

Szutyányi Ákos kiemelte, a játékban hat karakter szerepel. Az erdész, a vadász, a traktoros, a kiránduló, az erdei remete és a falusi zsivány. – Mindenkinek van egy különleges képessége a játékban, és rendelkezik agancsgyűjtő engedélykártyával is – mesélt a szabályokról az ötletgazda. – Ez egy stratégiai játék, melyben dobókocka és akciókártya is szerepel. A lényeg, hogy a karakterek járják az erdőt, és az adott körben, a szabályokat betartva gyűjtik az agancsokat. Természetesen az győz, aki több agancsot gyűjt össze – tette hozzá Szutyányi Ákos. 

Az erdész először családjának akarta kifejleszteni a társasjátékot, azonban barátai, ismerősei és munkatársai is arra bátorították, hogy a különleges játékot másokkal is ismertessék meg. Az ötletgazda munkahelye, a Sefag Zrt. tárt karokkal fogadta a társasjátékot és segített abban, hogy a nagyközönséghez eljusson. 
 

Hamarosan az üzletekben 

Hamarosan az üzletekben is találkozhatunk a barcsi erdész társasjátékával, igaz kissé borsos áron. Az Agancsozót jelenleg még gyártják, néhány héten belül azonban a Sefag Zrt. vadászboltjában, valamint rövidesen más játékboltokban is meg lehet majd vásárolni. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában