Követőre találtak a fiókák

2023.08.09. 06:55

Két fészekben hat kisgólya kapott ezúttal jelölést Somogyban

Rekordszámú, több mint ezerháromszáz fehérgólya-fióka kapott egyedi jelölést az idei évben. A Magyar Madártani Egyesület tájékoztatása szerint az ország 17 vármegyéjében, 248 településen, 443 fészekben jött össze ennyi utód és ebben még nincsenek benne a menhelyekre bekerült, a következő hetekben szabadon bocsátandó, mentett fiókák.

Góz Lilla

Fotó: L.G.

Két fészekben hat gólyafióka kapott egyedi jelölést vármegyénkben júliusban. Molnár Marcell, a Magyar Madártani Egyesület kaposvári csoportjának vezetője elmondta: a jelölés révén képesek a madarak sorsát nyomon követni. Hozzátette: az idei nyári csapadékos időjárás kedvezett a somogyi gólyáknak, könnyen találtak táplálékot, mivel nem száradtak ki a vizes élőhelyek. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1974-es megalakulása óta koordinálja az 1908-ban megkezdett hazai madárgyűrűzést, melynek a kezdetek óta része a fehér gólyák fiókáinak jelölése. A munka 2002-ben kapott nagy lendületet a Tápió-vidékről induló, a lakosság számára meghirdetett Gólya Road Show programmal, amit ma már fehérgólya-látványgyűrűzés néven az ország nagy részére kiterjedve végeznek el. A megjelölt fiókák száma 2011-ben érte el először az ezret. A gólyák gyűrűzése teszi lehetővé az ornitológusok számára, hogy tanulmányozzák a madarak viselkedését. A vonulás útvonalának és időzítésének, a madarak életkorának, a költőhely kiválasztásának, a költési siker, de akár a területhűség vagy a párválasztási szokások pontosabb ismerete az állományok megvédéséhez is alapvető információ. 

Molnár Marcell elmondta: a fehérgólya-fészkek többsége ma már az elektromos hálózat oszlopain vannak, így nélkülözhetetlen az áramszolgáltató vállalatok közreműködése, amelyek emelőkosaras járműveket és elektromos szakembereket biztosítanak országszerte az akció sikeres és biztonságos lebonyolításához. 
Megjegyezte: az áramszolgáltató és az egyesület még 2008-ban kötött megállapodást arról, hogy 2030-ig leszigetelik az összes veszélyes villanyoszlopot, ezzel óvva meg az áramütéstől a madarakat. 
 

Miután felépülnek, szabadon engedik a madarakat

A Duna-Dráva Nemzeti Park madárrepatriálójában folyamatosan vannak mentett állatok, telt házzal üzemelnek most is. Horváth Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park tájegységvezetője elmondta: egy gólyát, egy szürke gémet, kettő erdei fülesbaglyot, egy macskabaglyot, egy egerészölyvet és négy vörös vércsét gondoznak. – A madarak egy része fészekből esett ki, vagy autóval ütközött és miután felépülnek, elengedjük őket, csak a vörös vércsék maradnak nálunk – tette hozzá Horváth Zoltán. Megjegyezte: idén fehér gólyából kevesebbet gondoztak, de számítanak még késői költésekre, amikor sajnos még várható fiókakiesés. 
 
Fotó: Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában