Elkél a civil segítség

2023.08.10. 19:47

Nehéz elsétálni, ha látjuk a kitett állat szenvedését

Hónapok óta telt házzal működnek a somogyi állatmenhelyek. Rengeteg kölyök kerül hozzájuk és hatalmas szükség van a segítségre. Szerencsére egyre több az önkéntes, de jó szándékú civilekből még több kellene.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Már gyermekként is szerette a cicákat Szabóné Csiszár Lívia és ez az érzés felnőttként sem változott. Két éve a kaposvári Sáév telepen egy roncsban egy kölyökmacskára bukkantak. Felnevelte és azóta sem mond nemet, ha cicákon kell segíteni. – Nagyon nehéz életben tartani a talált kiscicákat, de próbálok mindent megtenni értük – mondta a toponári nő. – Elterjedt az ismerősök között, hogy hozhatják hozzám a kölyköket és másfél–két hónapos korukban keresünk nekik gazdát. Szerencsére eddig mindig jó helyre kerültek. Az új gazdik gyakran küldenek fotót róluk, ahogy cseperednek és a család kedvencévé váltak – mesélte mosolyogva. Volt olyan időszak, mikor hat kiscicát gondozott egyszerre. – A civilek mellett két szervezettel vagyok kapcsolatban, nem fogadok el pénzt, csakis a cicák érdekeit tartom szem előtt – tette hozzá az önkéntes állatnevelő. 

Kétszázhatvan kutyát gondoznak jelenleg a kaposvári Kutyatár Egyesületnél. – Régóta már telt házzal üzemelünk és egyre nehezebb a helyzet, folyamatosan bővítjük a férőhelyeket, de már nincs hova – mondta el Boncz Edit, a kaposvári Kutyatár Egyesület elnöke. Hozzátette: rengeteg babakutya kerül be hozzájuk, s szinte valamennyi nagyon rossz állapotban. – A bolháktól gyakran alig látszik a kutya, rendbe szedjük őket, s tápszerrel naponta többször etetjük, de még így is nagyon kevés éli túl – jegyezte meg Boncz Edit. 

A napokban a Hold utcából kaptak jelzést egy kikötött vemhes kutyáról. – A betonra pottyant ki az első kölyök, majd négy a kocsiban. A kilencből öt maradt életben. Az anyakutya nagyon sovány volt, kevés tejjel, így tápszerrel is etetjük a kicsiket – mondta az állatvédő. Hozzátette: szerencsére van egy-két segítőjük, akik a nagyon nehéz helyzetekben egy-egy csöppség etetését, gondozását vállalják. – Egy balatoni településen élő önkéntesünk vállalta, hogy a sok saját állata mellett pár hétig a Kocsoláról érkezett két kiskutyát is eteti. A picik táplálása a napi feladatok mellett komoly kihívás – mondta el Boncz Edit. 

Tíz állatot gondoz a buzsáki nő 

– Sosem volt azelőtt háziállatom, de az út szélén szenvedő négylábúak mellett nem tudtam elmenni. Nyolcévesen mentettem az első kutyust, igaz később kiderült, hogy van gazdája – mondta mosolyogva Lenhoffer Éva, aki jelenleg tíz kutyát gondoz buzsáki otthonában. Hozzátette: ha bajba került állatot találnak a környéken, azonnal hívják. Több állatvédő szervezettel dolgozik össze. – Előfordul, hogy már nem tudok segíteni, a kezemben pusztul el az állat. Ezt nem lehet feldolgozni, csak együtt élni vele. Nagy bajok vannak az állattartás területén, de nem adhatjuk fel, szükség van civil segítőkre – mondta el a buzsáki állatvédő. Hozzátette: az elmúlt tíz évben nagyon sokat romlott a kutyatartás színvonala hazánkban, rengeteg a kitett kutya és a felelőtlen gazdi. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában