Búcsú

2023.08.01. 09:39

Tegnap indult utolsó útjára a kedvelt „Piroska” Somogyszob és Nagyatád között

Hétfőn késő este utolsó útjára indult a Somogyszob és Nagyatád között közlekedő személyvonat. Az egykori utasok koszorút helyeztek a Piroskára, a két település között 133 évig közlekedett vonat

Györke József

Fotó: Györke József

Az Építési és Közlekedési Minisztérium rendelete alapján 2023. augusztus 1-jétől tíz regionális vasútvonalon – közlekedési-mód váltás miatt – a vonatok helyett autóbuszokkal látják el a személyszállítást. 

Július 31-én este szimpatizánsok, egykori utasok gyűltek össze Somogyszobon és Nagyatádon, hogy elbúcsúzzanak az utoljára közlekedő személyvonattól. György-Dávid Valentin, a Pannonvasút Egyesület Somogy Vármegyei elnöke, az esemény fő szervezője elmondta: a vasútvonalon munkanapokon 16 vonatpár, hétvégén és ünnepnapokon 12 vonatpár közlekedett, a híresztelésekkel ellentétben nem 3-5 utassal, hanem jó kihasználtsággal. – Nagyatád város egyben járási székhely, a vasút a környéken élők számára többek között iskolába, munkába, hivatalba, kórházba, piacra járás eszköze is volt – mondta. – Hibás döntésnek mutatkozott a korábbi koncepció által megszűntetett Kaposvár-Barcs, Balatonkeresztúr-Somogyszob és a Nagyatád/Bodvica - Barcs közötti vasútvonal megszüntetése. Az utóbbinál gyorsan felszedték még a síneket is.

Fotó: Györke József

György-Dávid Valentin szerint a vasútvonal a megmaradt 9 kilométerével az ország talán legrövidebb, személyszállítással rendelkező vasútvonala, mégis fontos része a vasúthálózatnak. Ha az összes vonalat egésznek tekintjük, akkor az ilyen vasútvonalak jelentik a hajszálereket, melyek nélkül a főerek, vagyis a fővonalak sem lesznek annyira életképesek.

Hétfőn este koszorút helyeztek fel az utoljára induló Piroskára, melynek egyik szalagjára azt írták: Hamarosan feltámadok. Majd 22 óra 27 perckor indult el a vonat utolsó útjára, a vonalon 133 éven át közlekedtek a járatok.

A tervek szerint korszerű, környezetkímélő Credobus Econell 12 típusú, Mosonmagyaróváron és Győrben gyártott szóló autóbuszokkal látják el a személyszállítást. Ezek a buszok légkondicionáltak, elektronikus utas-tájékoztató rendszerrel, fedélzeti kamera rendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB csatlakozóval rendelkeznek. A MÁV-START Zrt. szerint megbízhatóságot és minőségjavulást is jelent az érintett vonalakon.

Fotó: Györke József

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában