Szomszédos körzetek

2023.09.01. 07:00

A felosztás gyógyszer lehet a doktorhiányra

Ha egy háziorvosi körzet tartósan betöltetlen, akkor a jövőben felosztanák a szomszédos körzetek között a Belügyminisztérium új tervezete alapján. Ehhez a lépéshez az önkormányzatok javaslatait is figyelembe vennék. A megoldás előnye, hogy állandó, nem helyettesítő orvos látná el így a betegeket, ám a háziorvosok tartanak a túlterheltségtől.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Tíz éve betöltetlen a háziorvosi praxis Somogyfajszon. A 660-as lélekszámú faluban hetente kétszer rendel a helyettesítő háziorvos, aki Somogysárdról jár át. Egy főállású orvos-asszisztens dolgozik mellette, aki minden nap Somogyfajszon van. 

– Az ellátás biztosított, általános vélemény, hogy a mostani helyzet megfelelő az itt élőknek – felelte kérdésünkre Sall István, Somogyfajsz polgármestere. – Nem örülnénk neki, ha megszűnne az önálló háziorvosi körzetünk, de ha úgy alakul, elfogadjuk... 

Arra a kérdésre, hogy mi lenne, ha a somogysárdi körzethez csatolnák a somogyfajszit, hiszen amúgy is onnan érkezik a helyettesítő orvos, a polgármester azt válaszolta, tart attól, hogy talán nem kapna elég figyelmet az a falu, ahonnan nem kap fizetést az orvos. 

A 2023. augusztus elsejei adatok szerint 659 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis volt Magyarországon (június elsejéhez képest 27-tel nőtt e szám), összesen 517 településen, gyűjtötte össze a GKI Gazdaságkutató Zrt. Somogyban 31 betöltetlen háziorvosi praxist tart nyilván az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁÉEK), és nem a somogyfajszi a legrégebbi üres körzet. Lakócsán 2008, Segesden 2010 óta keresnek háziorvost. 

A Belügyminisztérium új tervezete szerint felosztanák a jövőben a szomszédos háziorvosi körzetek között azt, amelyik tartósan betöltetlen marad. Fő szabályként a szomszédos körzetbe építik be az alapellátást, ha az adott körzet több mint hat hónapja betöltetlen. Ebben az esetben a háziorvos és az önkormányzat feladata, hogy a szerződést 30 napon belül módosítsa. A rendelettervezetet augusztus 24-ig lehetett véleményezni. 

A KSH egészségügyi adatai szerint több mint 80 alapellátó orvossal kevesebb praktizált tavaly, mint egy évvel korábban. Tízezer lakosra hat alapellátó orvos jutott, ráadásul egyre több a 70 év feletti orvos. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁÉEK) 2027 végéig fogja kialakítani az új rendszert az önkormányzatok javaslatai alapján. Új körzeteket alakíthatnak ki, a meglévő körzethatárokat módosíthatják, illetve meg is szüntethetnek körzeteket. 

Kaposfő háziorvosa, Antal László szerint a háziorvoslás most nem vonzó a pályakezdőknek, de a kis létszámú körzetek életben maradásának feltétele lehet az összevonás, és az ellátás körülményeinek javítása. A Kaposvár környéki ügyelet vezetőjeként rámutatott arra, hogy vannak olyan körzetek, melyek hat-hét kistelepülésből állnak, mint Szentbalázs és környéke. Szerinte érdemes lenne elgondolkodni az önkormányzatoknak azon, kell-e mindenütt rendelni, nem lehetne jobban kihasználni a falubuszt, illetve jól felszerelt centrumrendelőket működtetni. 

A kicsi, vidéki körzetek manapság kevésbé életképesek

A rendelettervezet fogadtatása vegyes, sokan szükségmegoldásnak érzik a szakmából, állapította meg Dús István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Somogy vármegyei elnöke. Az tagadhatatlan, hogy vannak kicsi körzetek, melyek kevésbé életképesek, majd ezeket próbálnák meg felosztani és a környező háziorvosi körzetekhez csatolni. Hogy ez miként fog megvalósulni a gyakorlatban, az a jövő zenéje, tette hozzá. Kicsi körzetnek szerinte a 1200 betegszám alatti praxisok számítanak. Úgy értékelte, ha mondjuk egy 2000-es beteglétszámú, nagy körzethez hozzácsatolnak még 400 beteget, akkor a háziorvos nem biztos hogy örül majd ennek, hiszen megnövekszik a munkája. A növekvő munkaterheket az idősödő átlagéletkorú háziorvosok értelemszerűen nehezebben viselik. Somogyban a városokban az utóbbi időszakban fiatalodott a háziorvosok életkora, de vidéken nem, állapította meg Dús István. Ezért vidéken elképzelhető új betöltetlen praxisok megjelenése is. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában