Egészség

2023.09.18. 07:00

Viszlát, szülő igazolás – akkor gyógyult a gyermek, ha orvos is látta

A közelmúltban elkezdődött új tanévig a szülő gyermeke néhány napos betegségét maga is igazolhatta az iskolának, ám most már ezt nem teheti. Az igazolásokkal a háziorvosok terhei tovább növekednek.

Kovács Gábor László

Fotó: Muzslay Péter

Egy kaposvári középiskolában csütörtökön rosszul lett az egyik diák, emiatt az osztályfőnöke hazaküldte. Péntekre a tanuló jobban lett és iskolába ment, de az iskolából odaszóltak a háziorvosnak, hogy igazolja a csütörtöki néhány hiányzó tanórát, bár az orvos nem is tudott a történtekről. Az ehhez hasonló esetek szaporodhatnak, ugyanis szeptember 1-je óta minden, 18 év alatti gyermek és fiatal betegség miatti óvodai-iskolai hiányzását csak orvos igazolhatja, méghozzá két vizsgálattal; először a betegség kezdetén, majd akkor, ha már gyógyult a gyerek. Ezzel az új intézkedéssel a házi gyermekorvosok terhei érezhetően növekednek. Újdonság, hogy a pedagógus is küldheti orvoshoz a diákot, hogy állapítsa meg a gyógyultságát. Szeptembertől az egészséges gyereket is meg kell vizsgálni, hogy kiállítsák az igazolást arról, hogy meg­gyógyult. 

Az iskolák a házirendjükben szabályozzák, hogy hány nap hiányzást igazolhat a szülő. Ez általában tanévenként három nap, így van ez a lábodi Kótai Lajos Általános Iskolában is. Ha gyermek betegség miatt hiányzik, a szülő kötelessége elvinni a háziorvoshoz. Csak akkor mehet újra iskolába a gyermek, ha az orvos kiállította az igazolást. 
 

A gyakorlat a három nap, illetve van iskolai célú távollét, ha mondjuk tanulmányi versenyre mennek a diákok, akkor azt helyben igazoljuk. Azt kommunikáljuk a szülőnek, hogy csak indokolt esetben használják fel a három napot, de ha akár családi okokból a három napon túl is szükségük lenne még időre, akkor azt egyedi esetben elbíráljuk, és adott esetben megértők leszünk. Erre is van lehetőség.

– mondta Dominkó János iskolaigazgató.  

Idősebb Pavlovics György 1970 áprilisa óta házi gyermekorvos Kaposváron, jelenleg 658 gyermek tartozik a körzetébe. A tapasztalatai alapján a három nap szülői igazolás helyett a tíz nap is indokolt lehetne, bár azt is elismerte, hogy lehetnek szülők, akik visszaélnek az igazolásokkal.  

Azt az útmutatást kaptuk, hogy egyezkedjenek az iskolák és a gyermekorvosok.  Nem tudni, hogyan lehet kivitelezni a rendeletet egy olyan nagyobb városban, ahol sok oktatási intézmény működik, mint például Kaposváron. 

– mondta id. Pavlovics György

Kodela István, kaposvári háziorvos azt felelte érdeklődésünkre, hogy a gyógyult gyermeket újra megvizsgálni szükségtelen, szerinte a szülő felelőssége és döntése kellene hogy legyen, mikor engedi közösségbe a már egészséges gyermekét. 

Az iskola dönthet arról, személyes vagy elektronikus

A 2023. szeptember 1-jétől hatályos jogszabályok meghatározzák azokat az eseteket, amikor a háziorvosnak, házi gyermekorvosnak orvosi igazolást kell kiadnia, közölte a Belügyminisztérium. Amennyiben a gyermek, a tanuló beteg, értelemszerűen orvosnak kell igazolnia a betegség tényét és az ebből eredő iskolai mulasztást. Ugyancsak orvos határozhatja meg, hogy a beteg mennyi ideig nem látogathatja a nevelési-oktatási intézményt. A minisztérium kiemelte, hogy továbbra sem kötelező a személyes vizsgálat, vagyis az orvos, a szülő és a gyermek telefonon is konzultálhat. Az iskola szabadon dönthet arról, hogy hány nap szülői igazolást fogadnak el, illetve személyes vagy elektronikus orvosi igazolást kérnek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában