Kaposvári Állattenyésztési Napok 2023

2023.09.30. 20:24

Állatsimogatóval vették le a gyerkőcöket a lábukról a KÁN-on, főzőverseny és trófeabemutató színesítette a programot

Drón, húsmarha és trófeabemutató, vadásznap valamint főzőverseny is szerepelt a 15. KÁN Egyetemi Napok szombati programján. A három nap alatt csaknem 30 ezer látogatót vártak, a kapunyitás után nem sokkal hosszú sor kígyózott a bejárat előtt, a somogyiakon kívül az ország távoli településeiről is érkeztek vendégek.

Harsányi Miklós

Fotó: TIBOR KOVACS

– Az ember csak kapkodja a fejét, annyi a néznivaló – mondta a sombereki Reith János méhész. – Látványos a rendezvény, jól érzem magam, itt mindenki megtalálhatja azt, amit keres. Szívesen jöttem, másodszor állítok ki és biztos, hogy később is jövök.  Most nyolc fajta mézet pakoltam ki, s az akác és a repce mellett édesköményet is árultam, s lekvárt is hoztam.

A Fekete István kürtegyüttes fellépésével nyílt meg a Somogy Vármegyei Vadásznap, amit első alkalommal a KÁN keretében rendeztek meg, s Gyuricza Csaba, a MATE rektora  köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Neszményi Zsolt főispán, a rendezvény fővédnöke kiemelte: az ágazatnak stabil, átlátható, korszerű jogszabályi hátteret biztosít a vadgazdálkodási törvény, amit júniusban módosítottak. A 2022-2023-as vadgazdálkodási év kapcsán arról is szólt, hogy Somogy továbbra is az egyik legnagyobb nagyvadállományú vármegyéje, ahol 28 540 nagyvad került terítékre, így a 9640 gímszarvason kívül 1247 dám, 3041 őz és 14573 vaddisznó is. Miközben a vadászok ünnepeltek, az Élményligetben javában zajlottak  a családi programok, kézműves foglalkozások és  játékok várták a legkisebbeket.

– Most a bárányokat néztük meg, utána a szarvasmarhák következnek,  de lovakat véletlenül sem hagyjuk ki – mondta mosolyogva Pintér Krisztián, aki feleségével valamint hat éves kisfiával és két esztendős kislányával látogatott ki  a KÁN Egyetemi Napokra. – A gyerekek nagyon szeretik az állatokat, s olyan sok a program, hogy egy egész napot könnyedén itt tölthetnénk. Szerintem ma még sokat gyaloglunk. 

Állatsimogató, trófeabemutató is fogadta a résztvevőket,  az árusok is kitettek magukért. A ságvári Krista Zoltán szörpöket, savanyúságot és zöldségkrémeket árult, s új termékkel, kovászos zöldbabbal  is előrukkolt, Heidt Gábor, aki Regölyből érkezett, hét féle chili-készítményeket kínált. Ezek között natúr, zöldfűszeres, illetve fokhagymás-gyömbéres változat is volt, a makói Dani János – immár 14. alkalommal vett részt a kaposvári rendezvényen – a juhgomolyán kívül juhtúróval lepte meg a vendégsereget. Aki megéhezett 750 forintért rétest ehetett, a gofri és a sima lángos egy ezres volt, akárcsak a sajttál, a három deci limonádéért 600 forintot kértek. Az ünnepélyes tenyészállat díjátadónak a fedeles lovarda biztosított helyszínt, a nagyrécsei Hegedüs Tamás azt mondta: négy hidegvérű lovat hoztak Kaposvárra, s az egyik kanca, Sába a 3. helyezést érte el.

– Egy-egy díj visszajelzés és szerintem a találkozó hosszú távon is hasznos a szakmának – hangsúlyozta. – Szükség van a találkozásokra, a közös programokra, ahol az ágazat legfontosabb kérdéseiről, feladatairól esik szó.

Az immár hagyományos főzőversenyen hét csapat ragadott fakanalat, az I. Kaposvári Lions tagjai szarvasragut főztek, amit a vadasmártás és a pirított gánicán kívül fűszerespuliszkával tálaltak. A csapat első helyen végzett, a dobogón őket követte a Fino Food, míg a Somogyi Hírlap csapata a szarvasragut készítette, s a harmadik helyen fejezte be a versenyt.

Somogyi Hírlap csapata

          

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában