Megelőzés

2023.09.09. 07:00

Fél éven belül két szúrás ad védelmet a diákoknak

Szeptember 11-ig kérhetik a szülők gyermekeiknek az ingyenes HPV elleni védőoltást. A vakcinát az iskolaorvos adja be, a teljes védettséghez két oltásra van szükség, legalább fél, legfeljebb egy év különbséggel. Minden évben 400-500 nő és ugyanennyi férfi hal meg olyan daganatban, amelynek kialakulásáért a HPV vírus a felelős.

Góz Lilla

Fotó: AS

Kaposvár Magyarországon a HPV évente körülbelül 3000 daganatos megbetegedésért felel, ezek körülbelül harmada tragikus kimenetelű. Minden évben 400-500 nő és ugyanennyi férfi hal meg olyan daganatban, amelynek kialakulásáért a vírus a felelős. 
Magyarországon a diákoknak lehetőségük van térítésmentesen 9 komponensű HPV elleni védőoltást kapni, amely hatékony védelmet nyújt a vírus ellen. A kaposvári önkormányzat az országban elsőként támogatta a vakcina beadását a fiataloknak, majd az állam átvette a feladat finanszírozását. 
Szabóné Kudomrák Zsuzsanna, a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola főigazgatója elmondta: az a tapasztalat, hogy egyre több lánynak és fiúnak kérik a védőoltást. 
– Fontosnak tartják a szülők, hogy hetedikes gyermekeiket beoltassák – mondta a főigazgató. Megjegyezte: az oltást az iskola védőnője koordinálja, a diákok ősszel kapják meg az első vakcinát, a következőt pedig tavasszal. 
– Minden fiúnak és leánynak javaslom a vakcina beadását, a leghatásosabb a szexuális élet megkezdése előtt megkapni, mert ekkor még nem találkoztak a vírussal – mondta el ifjabb Pavlovics György. A gyermekorvos hozzátette: pár éve már fiúknak is lehetőségük van megkapni a vakcinát. 
– A szúrás helyén enyhe fájdalom, egy kis bőrpír jelentkezhet, de ezen kívül semmilyen mellékhatást nem tapasztaltunk – mondta el Pavlovics György. 
 

Kezünkben a hatékony védőoltás



 

Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány kaposvári származású elnökénél második gyermeke születése után diagnosztizáltak méhnyakrákot. 2013-ban döntötte el, hogy létrehoz egy szervezetet, amely a prevencióra, a HPV elleni oltás fontosságára helyezi a hangsúlyt. – Mindenkinek tudnia kell, hogy a védőoltással megelőzhetjük a rákos megbetegedést, az országban tizenhét ponton nyújtunk segítséget, valamint a közösségi média segítségével próbálunk minél több fiatalhoz eljutni, például képregény formájában – tette hozzá az alapítvány elnöke. Kiemelte: 2020 óta a fiúk is kaphatják a védőoltást, hiszen náluk is különböző daganatos betegségek alakulhatnak ki. Megjegyezte: a lányok körében 80, a fiúk esetében 70 százalékos az átoltottság, az Egészségügyi Világszervezet célja, hogy 2030-ra a 15 évesnél nem idősebb lányok 90 százaléka kapja meg az oltást. 


 

Nemcsak a hetedikes lányoknak, hanem a fiúknak is javasolják az oltást az orvosok
Fotó: Lang R.

Az a tapasztalat, hogy egyre többen igénylik az oltást

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában