Megoldás

2023.09.06. 09:00

Fény derült a titokra: grófi ajándék volt az olajkép

Lőrincz Sándor

Gróf Jankovics István, egy hajdani balatonlellei nemesember ajándékozta a plébániának azt az elveszettnek vélt Mária-festményt, amely nemrég Bekes József és családja felajánlásából került vissza az andocsi kegytemplomba. Erre a fontos információra Fias József Dávid helytörténet-kutató, a templom egykori ministránsa, lelkes andocsi lokálpatrióta hívta fel Bekes József kaposvári újságíró-könyvgyűjtő figyelmét. 
Gaál Károly, Az andocsi Mária gyerekei című, 1946-ban könyv alakban is megjelent doktori disszertációjában ugyanis felsorolja azoknak a személyeknek a neveit, akik a Rákóczi-féle szabadságharc óta megajándékozták a műemléktemplom kegyszobrát, illetve a plébániát. Ebből többek között az is kiderül, hogy a balatonlellei gróf 1731-ben hálából készíttetett egy aranyszálakkal szőtt öltözetet Máriának és a gyermek Jézusnak, valamint ekkor adományozta a templomnak a közelmúltban megkerült olajfestményt is. Mégpedig azért, mert a csodatévő szűz meghallgatta imáit: felépült a felesége a szülést követően és a gyermek is megmaradt. Az andocsi plébánián egyébként 1720 óta vezették azt a könyvet, melyben nyilvántartották az adományokat; erre hivatkozott doktori értekezésében Gaál Károly. 
Mint megtudtuk: az elveszettnek hitt ajándékképet az augusztus 15-i Nagyboldogasszony-napi búcsú idején a kültéri oltárnál helyezték el, ám még nem találták meg a végleges helyét; jelenleg a basilica minor rangra emelt templom sekrestyéjében pihen. 
Bekes József, a felajánló, lapunknak elmondta: abban bízik, hogy mielőbb végleges helyén – például a Mária-ruhák múzeumában – akasztják majd falra nemes adományát, a csaknem 300 éves képet, amelynek felettébb örültek a hívek és a zarándokok. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában