Táplálkozás

2023.09.17. 15:40

Gyorsan kiürül a nyáron feltöltött vitaminraktár

– Ha időben megkezdjük a szervezet felkészítését az őszre, akkor a betegségeket is kevésbé kaphatjuk el, de legalábbis gyorsabban gyógyulhatunk meg például egy megfázásos problémából – mondta Divéky Gábor, kaposvári gyógyszerész. – Ezért már ősz elején, a napsütéses időben is érdemes valamilyen vitamint szedni az életkornak, illetve az egyéni sajátosságoknak megfelelően.

A szakember úgy véli: valamilyen multivitaminon érdemes elgondolkodni, hiszen az az alapvető vitaminok mellett fontos ásványi anyagokat is tartalmaz. Természetesen tanácsos alaposan felmérni egy-egy termék összetevőinek listáját és dózisát, melynek értelmezésében segíthet a gyógyszerész. – Ha valaki úgy érzi, hogy a táplálkozása révén elegendő vitaminhoz jut, vagy nem engedhet meg magának drágább termékeket, akkor legalább C- és D-vitamin szedésén érdemes elgondolkodnia – tette hozzá Divéky Gábor. – Az előbbiek a tapasztalat szerint jól szolgálják az immunrendszer erősítését.

A gyógyszerész elmondta: a hatékonyság szempontjából a vitaminok formája elhanyagolható különbségeket jelent, így kapszula, pezsgőtabletta, rágótabletta vagy szirup szedése is szóba jöhet. Érdemes azonban a patikus véleményét is kérni, hiszen az sem cél, hogy egy-egy vitamin finom íze miatt csak azt fogyassza el a gyermek a zöldségek és gyümölcsök helyett.

Divéky Gábor szerint az utóbbi években erős bakteriális fertőzések jelentkeztek szezonálisan a gyerekközösségekben, amit érdemes észben tartani a szervezet felkészítése szempontjából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában