Tórekord

2023.09.12. 11:35

Két emberméretű harcsát fogtak ki egymás utána a lullai tóból, fotó

Egy hétvége alatt két új tórekrod is született a lullai Jaba tározón. Az egyik ragadozó 223, a másik 226 centiméter hosszú volt, mindkét harcsa hetven kilogramm felettiként regisztrálták.

Koszorus Rita

Fotó: Dobai Ottó

A szerencsés horgászok szombaton és vasárnap is akasztottak egy-egy hetven kilogramm feletti harcsát a lullai horgásztavon. Halászi János, a Béke Sport Horgász Egyesüle elnöke kérdésünkre elmondta:

Szombat hajnalra fogta ki tagtársuk Németh Zsolt a 73 kilogrammos és 226 centiméteres harcsát a Jaba tározóból, miután percekig fárasztotta a hatalmas halat.

 Huszonnégy óra leforgása alatt meg is döntötték a friss tórekordot, Dobai Ottó, szintén horgászegyesületi tag vasárnap hajnalra egy 77 kilogramm súlyú és 223 centiméter hosszú harcsát akasztott a lullai tavon. 

Halászi János szerint nem ritkák a hatalmas fogások a tavon, hiszen Kisturi Tibor augusztusban már örülhetett horgász a szerencséjének, ugyanis akkor egy 50 kiló feletti harcsát fogott. 

Természetesen a horgászok mindegyik termetes, nemes ragadozót visszaengedték a vízbe

Fotó: Dobai Ottó


Sorra fogják ki a hatalmas harcsákat hazánkban.

A napokban a pecaverzummal osztotta meg történetét T. Gergő, aki Bodrog folyóból emelt kit egy szintén emberméretű harcsát. Ekkora óriásra nem is számított, s nem volt nála megfelelő eszköz a hal súlyának megállapítására, ezért csak a hosszát tudták megmérni, ami 256 centiméteresként regisztráltak. Helyszínre sietett horgászok becslésének szerint ez a példány 120 kiló felett lehetett. 

Mire a partra értek, már 23 óra tájékán jártunk, fújt a szél, és akkor szembesültek azzal, hogy a Suzuki, amivel érkeztek, nem lesz megfelelő a harcsa elszállítására, így hívni kellett egy terepjárót. A visszaengedés már szóba sem jöhetett, a horgászok szerint nem élte volna túl a megpróbáltatásokat az öreg harcsa

-írja beszámolójában Gergő. 

Fotó: pecaverzum.hu

 

Ennek ellenére a jelenlegi országos harcsarekordot Kovács Gábor tartja, aki még 2010. május 10-én akasztott meg egy 113 kilós példányt, a Töröcskei-tónál.  

A harcsa hétfőn este fél tíz körül egy gilisztacsokorra kapott, s alig negyedórás fárasztás után már a miénk volt. Hihetetlen látvány tárult elém. Soha nem felejtem el azt, amikor először megláttam.

-számolt be munkatársunknak még 2010-ben Kovács Gábor.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában