Kutyabaj

2023.09.17. 15:39

Kutya baja a csirkétől, de lehet allergiás az eb

Sokszor a csirkét tartják felelősnek a kutyás gazdik, ha allergiás tüneteket mutat a házi kedvenc. Az állatorvosok szerint nem ennyire egyértelmű a helyzet, hiszen többféle ételallergia gyakori az ebek körében, ráadásul sok esetben nem is az eleség a bűnös.

– Sokszor elhangzik ma a csirkeallergia, ha allergiás tünetek jelentkeznek egy-egy kutyánál, de ez a diagnózis kevesebbszer állja meg a helyét a valóságban, nem lehet specifikusan csirkeallergiáról beszélni – mondta Garamvölgyi Rita, kaposvári állatorvos. 

– Inkább ételallergiáról beszélhetünk, hiszen bármire allergiás lehet az eb, a marhától egészen a csirkéig. Az persze igaz, hogy a csirkeallergia azért is gyakori, mert olyan ételekbe is belekerülnek a vágóhídi, illetve csirkehús-melléktermékek, amelyek alapvetően más ízesítésűek, például marhahúsos, bárányos, vagy kacsás állateledelek. A csirkét ilyen esetben csak állati eredetű fehérjeként tüntetik fel az összetevők listájában.

Az állatorvos szerint sokszor több ételallergia együtt jár, azaz több eleségre is allergiás lehet egy-egy házi kedvenc. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy bizonyos esetekben az ételallergia és a kültéri allergiák, például a pollen okozta tünetek sem könnyen szétválaszthatók. Többnyire azonban az eleségallergia tünetei inkább lokálisan jelentkeznek, míg a pollen testszerte okozhat tüneteket. Míg az ételallergia gyakran intenzív hasmenéssel, a mancs rágásával és kényszeres nyalogatásával jár, addig a pollen inkább vakarózást, a hallójáratok és a szem gyulladását okozza.

Az állatorvos szerint a diéta viszonylag jól betartható, a diétás, úgynevezett hipoallergén és ultrahypo tápok jó szolgálatot tehetnek. Ezekben a fehérjéket kisméretű molekulákra bontják, és minél jobban feldolgozott minőségű egy-egy táp, annál kevésbé bántja az állat immunrendszerét, annál kevésbé vált ki allergiás reakciót.

Nem csupán egyedtől, hanem fajtától is függ az allergiára való hajlam. Gyakrabban jelenik meg például a francia és az angol buldogok között, de a világosabb, harlekin és a kék színváltozatoknál is többször előforduló probléma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában