Fotók

2023.09.16. 09:28

Titkos NATO-hálózatot is üzemeltetett az év somogyi Informatikatanára

Horváth Ottó, a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium pedagógusa lett az Év Informatikatanára Somogyban. A jutalmat a többi díjazottal közösen pénteken vette át a Precognox Kft. székházában.

Marosi Gábor

Jóföldi Endre, a Precognox Kft. ügyvezetője az eseményen elmondta, Somogyból tizennyolcan pályáztak az Év Informatikatanárának, közülük tíz pedagógus és iskola munkáját ismerték el. – Mindig a tanárokat szólítjuk meg, de végül is az iskolákba kerülnek ezek a díjak – mondta az ünnepélyes átadáson Jóföldi Endre. – Azért teszünk így, mert nem szeretnénk, ha a díjak szertári polcokra kerülnének, hanem olyan tanárokhoz, akik ezeket az eszközöket aktívan használják az oktatásban – fogalmazott a Precognox Kft. ügyvezetője. 

Jóföldi Endre kiemelte, igaz, hogy informatikai cégként működnek, azonban elsősorban nem számukra fontos ez a díj, hanem más vállalkozások számára, akik alkalmaznak informatikusokat. – Az általános informatikaoktatásban megszerezett tudás nagyon kevés egy informatikai céghez, de minden más vállalkozásnál várják azokat, akik digitális írástudással rendelkeznek – hangsúlyozta a Precognox Kft. ügyvezetője. – Nagyon nehéz ma már bármilyen magasabb hozzáadott értékű munkát végezni komolyabb informatikai ismeret nélkül – tette hozzá Jóföldi Endre. 

A díjazottak összesen mintegy négymillió forint értékben kaptak olyan eszközöket, melyekre szükségük volt az iskolában. LED-televíziótól kezdve a meghajtókon keresztül kábelekhez is hozzájutottak. A fődíjat Horváth Ottó, a kaposvári gépipari iskola pedagógusa érdemelte ki, aki még csak második éve tanít az iskolában. Lapunknak elmondta, korábban két egyetemen, a Közszolgálatin és a Metropolitanon oktatott. Előtte pedig a Híradó és Informatikai Rendszerfőközpontnál volt rendszerszervező-tervező tiszt, ahol a NATO titkos hálózatok üzemeltetése volt a feladata. 

– A köznevelésbe azért csöppentem bele, mert Budapestet nem szerettem már, és a további életemet egy nyugodt környezetben, kisebb városban akartam folytatni – mondta Horváth Ottó. – A fizetés nyilván nem annyi, mint korábban, de ez most már nem elsődleges szempont a számomra – tette hozzá. Horváth Ottó arról is beszélt, óriási hiány van a jó informatikusokból már régóta, ezért azon dolgozik, hogy a diákokat a lehető legjobban fel tudja készíteni erre a pályára. 

Nem csak az informatikai cégeknek fontos a képzettség

A csaknem négymillió forint értékű díjakat a Precognox Kft. mellett több nem informatikával foglalkozó cég és egyesület felajánlásából sikerült megvásárolni. Egyik szponzor volt a kaposvári Boldingatlan Kft. is. Boldizsár Balázs, a vállalkozás ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, az informatika nagyon fontos a mai világban, és már az ingatlanvilágban is egyre nagyobb teret nyer. – Éppen ezért úgy látjuk, hogy rendkívül jó kezdeményezés, amit a Precognox kitalált, ezért is támogattuk – tette hozzá Boldizsár Balázs. 

A díjazottakat Szita Károly, Kaposvár polgármestere is köszöntötte, aki felidézte a város elmúlt 150 évének történetét, és egy emlékzászlót adományozott a Precognox Kft.-nek. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában