2023.10.24. 09:35
A nata készítésének a tudományát is elleshették a diákok
Portugáliában töltötték szakmai gyakorlatukat a Déli Agrár Szakképzési Centrum (ASZC) Kinizsi Pál Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola diákjai.
Az Erasmus+ program keretében a tíztagú somogyi csapat és egy kísérő tanár három hétre utazott Barcelosba.
– Fantasztikus volt az út – mondta Horog Orsolya 11. osztályos édességkészítő. – Először egy pék- és cukrászüzemben töltöttem a gyakorlatot, amely egy családi vállalkozás tulajdona. Készítettek fánkot és croissant-t éppúgy, mint nata-t, azaz olyan levelestészta-kosárkát, amit pudinggal töltenek meg. Én is részt vettem a munkában, újabb technikai fogásokat sajátíthattam el, ami szerintem később hasznos lehet. Az különösen tetszett, hogy általában jókedvű, vidám emberekkel találkoztam.
Bajzik Fanni 11. osztályos sütő- és cukrászipari technikustanuló az mondta: életre szóló élmények érték. A magyarokon kívül francia, német, cseh és szlovén diákok laktak a szálláson. A gyakorlaton változatos ízű, igényesen megalkotott tortákat, süteményeket és linzereket is sütöttek.
A csapat kísérője, Nagy Krisztina, a Kinizsi Pál Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola angoltanára hangsúlyozta: a Déli ASZC kaposvári, kecskeméti és bajai tanintézményéből összesen 30 diák utazott Portugáliába. – A somogyi fiatalok öt képzőhelyen, párosával töltötték a gyakorlatukat – tette hozzá.
Papné Szabó Ibolya igazgató szerint lényeges, hogy a diákok minél több tudást, tapasztalatot szerezzenek, amit majd munkába állásuk után kamatoztathatnak.