Vízkészeltvédelmi országtérkép

2023.10.16. 19:30

Ahol kevés a víz, kell a kúthoz az engedély

Elkészült a vízkészeltvédelmi országtérkép, ami segít eldönteni, hogy egy kúttulajdonosnak szükséges-e bejelentenie és engedélyeztetnie a kútját. A saját ingatlana címét megadva megtudhatja, hogy a kútja melyik kategóriába tartozik. Ahol kevés a víz, a készlet kockázatos, kötelező a bejelentés.

Kovács Gábor László

Fotó: Karnok Csaba

A kutak fele teljesen kiszáradt Vése környékén, mert az utóbbi években visszahúzódott a talajvíz. A szőlőhegyi pincéknél sem ér vizet a vödör, tapasztalták a környéken élők. Bertók László, Vése polgármestere kérésünkre megnézte a könyvtárnál lévő kutat, de csak az alján csillant némi víz. 

– Faluhelyen ma már kevés kút használható, annak a kevésnek leginkább a kerti öntözésnél veszik hasznát, mert az állattartás nem számottevő a házaknál – mondta Bertók László. – Ivóvízként senki sem használja az ásott kutakat. A kutak engedélyeztetéséről sokféle variációt hallani, az emberek kevéssé tájékozottak. 

A Dráva mellett viszont megélénkült a kutak háztáji használata, mert így spórolnak a vízdíjon az emberek, vette észre Kozma László, Vízvár polgármestere. Az önkormányzat nem értesült arról, hogy valaki engedélyeztetné a kútját. A polgármester úgy tartja, hogy nincs olyan kút a településen, ami beletartozna a kötelező engedélyeztetési eljárásba. 

Jelen állás szerint az 50 méternél mélyebb kutaknak nincs bejelentési és engedélyeztetési kötelezettsége, tudtuk meg Fülöp László igali jegyzőtől. Helyben sok érdeklődő volt, de közülük senkinek sem kellett engedélyt kérniük, mert nem estek abba a kategóriába, hogy a kutakról bejelentést kellene tenniük az önkormányzatnál vagy a katasztrófavédőknél. Úgy tudják, hogy Igalban nincs engedélyköteles kút. 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a honlapján adott hírt arról, hogy elkészült az a vízkészletvédelmi országtérkép, amely a háztartási talajvízkutak jövőbeni engedélyezésében központi szerepet tölt be, írta a weboldalán a Magyar Vízkútfúrók Egyesülete (MVE). Mindenki lakcím és helyrajzi szám alapján kereshet a felületen. Megnyitottuk a honlapot, ami elég sok időt vett igénybe. A cím alapján történő keresés elég nehézkes, de a térképről kiderült, hogy vízkészletvédelmi szempontból kockázatos területnek számít Kaposvár és Taszár környéke, Nagyatád vagy Zamárdi területe, de Marcaliban, Szóládon vagy Gamáson egyáltalán nem lehet probléma. 

Nem kell engedély ott, ahol kockázatmentes a vízkészlet

A szabályozás alapján a vízkészletvédelmi szempontból kockázatos területeken a háztartási vízigényt kielégítő, ötven méter mélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő kút (háztartási kút) létesítését, üzemeltetését és megszüntetését előzetesen be kell jelenteni a vízi létesítmény helye szerint hatáskörrel rendelkező vízügyi hatóság részére. Nem szükséges vízjogi engedély és bejelentés a vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területeken a háztartási kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez és megszüntetéséhez. A kockázatmentes és a kockázatos területeket a térkép külön színnel jelöli. A lakossági és mezőgazdasági kutak (haszonnövény-termesztési célú öntözési és haszonállatállomány-ellátási céllal) létesítésével kapcsolatos szabályozás részleteit a vízgazdálkodásról szóló törvény tartalmazza. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában