Vetélkedő

2023.10.05. 17:30

Állandó gumipuska ropogás mellett zajlott a bodrogi harci játék - FOTÓ

Tizenegy csapatban majdnem félszáz somogyi középiskolás mérte össze ügyességét az Országos Haditorna Verseny vármegyei döntőjében Bodrogon a Frontvonal Haditechnikai Kalandparkban. A fiatalok a versenyszámokon keresztül közelebb kerültek a honvédelemhez.

Kovács Gábor László

Visszatérő résztvevője a vetélkedőnek a kaposvári Munkácsy gimnázium csapata. Az iskola jó kapcsolatban áll a honvédséggel, együttműködnek a toborzó irodával, több volt diákjuk a Nemzetvédelmi Egyetemen tanult tovább, mondta Bellai László, a gimnázium történelemtanára. 

– Régen sokat sportoltam, és vágyom arra, hogy újra versenyezzek, ezért jöttem – mondta a kaposvári Csonka Csenge, 10. osztályos munkácsys tanuló. – Maximális erőbedobást hoztam ki magamból most is. Érdekel a honvédség, mert ismerőseim dolgoznak ott, és a mindennapok része lett az iskolában a honvédelmi nevelés.   

 

A tabi KSZC Rudnay Gyula Szakképző Iskolából is rajthoz álltak versenyzők. Volt már hogy a lányokkal első és második helyet sikerült elhozni, de általában a középmezőnyben végeznek. Náluk működik honvédelmi képzés, és tetszik a gyerekeknek, tapasztalta Madai Imre, aki tanárként honvédelmet és rendészetet is oktat. 

– Tanulságos megtapasztalni a katonaság világát, de azt azért nem mondnám, hogy ettől mindjárt katona szeretnék lenni – mondta Al-Meri Ábris, Siófoki SZC Krúdy Gyula Technikum és Gimnázium 11. osztályos tanulója. – Sportosztályból jöttünk, én kajakozom. Edzettünk erre a versenyre, mert új volt az efféle megmérettetés, de nem megerőltető. 

Olyan feladatokból állt a verseny, mint akadályfutás gumikarabéllyal, lézeres lövészet, gyakorló kézigránát hajítás, de az elsősegélynyújtás és a tájékozódás, távolságbecslés is terítéken volt. A sok fekvőtámaszt külön díjazták, de a későn érkezők plusz büntetőkört kaptak. Az elmét is megtornáztatták honvédelmi totóval. A diákok Kaposvárról, Barcsról, Nagyatádról, Siófokról. Tabról érkeztek, a szőcsénypusztai mezőgazdasági technikumból és a kaposvári Eötvösből két-két csapat is indult.    

– A legfontosabb célja a versenynek, hogy a fiatalokat közelebb hozzuk a katonasághoz, hiszen a magyar honvédség jövője bennük van – mondta Győri Tamás, százados, a kaposvári toborzóközpont parancsnok-helyettese..  – Bemutatjuk nekik a honvédség nyújtotta továbbtanulási lehetőségeket, mert a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiája és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tárt karokkal várja őket. Életpályát ajánlunk, kiszámítható, biztos jövőt.       

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában