Gasztronómia

2023.10.25. 17:36

Siófoki csúcskonyhában képzik a jövő szakácsait

Átadták szerdán a Balatoni Kulináris Műhelyt Siófokon. A Krúdy szakács tanulói azonnal birtokba vették a tanműhelyt és az ünneplőket négyfogásos ebéddel vendégelték meg.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Sürögtek-forogtak a Krúdy szakács tanulói a megújult tankonyhában. Műhelyükben a legkorszerűbb konyhatechnikai eszközökkel dolgozhattak. – Nagyon tetszik a műhely, remélem sok olyan dolgot tanulok meg itt, amelyekkel később el tudok a szakmában helyezkedni – mondta el Rimmer Adrienn 10. osztályos szakács tanuló. Varga László chéf irányításával egy négy fogásos menü készült. Kecskesajtos, fanyar meggyes előétel után birssel ízesített sütőtök krémleves, majd szuvidált magyaros szűzérmét tálaltak. – Olyan modern eljárásokat, különlegesebb tálalásokat mutatunk meg, amelyet a duális partnereknél kamatoztatni tudnak, ne csak zöldség pucolást, vagy mosogatást végezzenek – mondta el Varga László a Balatoni Kulináris Műhely ügyvezetője. Hozzátette: ha visszagondol nagymamája konyhájára, ott mindig a szezonalitás zöldségeket használták. – Visszatérünk a gyökerekhez, az lenne a cél, hogy amiből az étteremben elkészítik a menüt, azon alapanyagokat meg is vásárolhassa a vendég a termelőtől – jegyezte meg a chéf. Leányvári Krisztina szakoktató a diákokkal újragondolt somlói galuskát készített. – Pohárban tálaltuk, a tetejére kandírozott dió került, amelyre karamellből egy kicsi csúcsot húztunk ki és mézes ostyatallért, ehető virágokat kínálunk hozzá – mutatta a desszertet Leányvári Krisztina. 


– Szakmai inspiráció nélkül nem érne semmit egy ilyen konyha és ebben óriási szerepük van a tulajdonostársaknak, akik a minőséget tűzték ki zászlójukra és közösen olyan szakembereket szeretnénk nevelni, hogy Európa élvonalába kerüljön újra a magyar gasztronómia – mondta el Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja. Biró Norbert, a vármegyei közgyűlés elnöke köszöntőjében kitartást kívánt a diákoknak és kérte őket, hogy oktatóiktól kérdezzenek, minél nagyobb tudást birtokoljanak. 

 

Szeresse és tudja a szakmáját 


A Balatoni Kulináris Műhely Ágazati Képzőközpont 280 millió forint támogatásból valósult meg. alapító tagjai olyan cégek, amelyek a balatoni vendéglátásban meghatározó szerepet töltenek be. Pölöskei Gáborné a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében kiemelte: az ágazati képzőközpont jó lehetőség arra, hogy a vállalat tudása és igénye egyszerre jelenik meg. – A szakképzésnek ma már karriert kell adnia, a biztos megélhetés mellett tudjon a fiatal álmodni, tervezni, el tudja képzelni jövőjét a saját környezetében – jegyezte meg Pölöskei Gáborné. Hangsúlyozta, a vállalatok, gazdálkodók nem tudják szolgálni az ország felemelkedését minőségi munkaerő nélkül. Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke szerint a tanulók számára olyan gépek állnak rendelkezésre, amelyek a legjobban felszerelt csúcskonyhákban találhatóak meg. – A cél, a fiatalokkal megszerettetni a szakmát és jó szakembereket kinevelni, akik hosszú távon a magyar vendéglátást még magasabb szintre hozzák – jegyezte meg Csapody Balázs. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában