Sonline.hu videó

2023.10.14. 17:30

Elkészült Buzsákon a sportlövészek mekkája - FOTÓK

A hétvégén már négy napos, úgynevezett tournament versenyt tartottak a napokban elkészült buzsáki lőtéren. A 14 hektáros, 31 lőállásos versenyhelyszínre kétszáznál is több sportlövő látogatott el a hétvégén, de a tulajdonos szerint hamarosan több mint 1400 sportlövő is hódolhat majd egyszerre kedvenc sportjának. A komplexum a régióban egyedülálló, de Közép-Európában is a második legnagyobb magánkézben lévő lőtér.

Barkóczy László

Fotó: Nemeth_Levente

– Ezzel a lőtérrel egy régi, nagy álmom valósult meg – mondta el kérdésünkre Kara Norbert, a lőtér tulajdonosa. – Építettünk a közelmúltban 23 rövid pisztolypályát, amik 30,35 és 55 méteresek. De vannak hosszú puska pályáink, amiből Magyarországon tényleg nincsen sok, ezek 400, 200, 160, 100 és kettő szélesebb 55 méteres, ami futóvadlövészetre, és koronglövészetre is alkalmas.

 Az új lőtér minden dinamikus versenyszámra tökéltes. Fotó: Nemeth_Levente

A Lengyeltótit Buzsákkal összekötő útról is jól látszanak az új lőtér golyófogó dombjai, melyek hatalmas területen helyezkednek el. Kara Norbert elmondta, hogy ő maga sem gondolta volna, hogy ekkora lőteret sikerül létrehozniuk. De bevallotta azt is, hogy a munkák még koránt sem fejeződtek be. A tereprendezés, parkosítás még hátra van csak úgy, mint az infrastruktúra további fejlesztése is. De a lőtér versenyek rendezésére már most is alkalmas.

– Igazából a terület adta magát – avatott be a lőtér tulajdonosa az építés részleteibe. – Egy gyenge adottságú föld volt ez már nagyon régen is, homokbányaként üzemelt. Kevesen tudják, de innen vitték a homokot az M7-es autópálya építéséhez is. A bányászat után a területet rekultiválták, így továbbra sem volt alkalmas arra, hogy mezőgazdasági termőterületként bevonjuk a művelésbe. Innen jött az ötlet, hogy valami egész mást kellene a területtel kezdeni. Én 2004 óta dinamikus sportlövész vagyok, és azóta nagy álmom volt, hogy legyen olyan lőterem, amin puskával is lehet rendes távot lőni. Eddig ahhoz, hogy 400 méterre is lehessen lőni, egészen Szlovákiáig kellett utaznunk, és ott is két lőtéren szoktak megtartani egy puskaversenyt.

A Magyarországon is egyedülálló lőtéren Kara Norbert szerint minden dinamikus lövész megtalálhatja a számításait, hiszen nincsen még egy ilyen magánkézben lévő versenyhelyszín az országban, ami ennyi lehetőséget kínálna a sportolni vágyóknak. 

– Azt el kell ismernem, nem egyszerű ma hazánkban ilyen lőteret engedélyeztetni – folyatta Kara Norbert. – Nagyon sok munka, utánajárás, vizsgálat és papírmunka kellett ahhoz, hogy minden szakhatóságtól megkapjuk az engedélyeket. Olyan vizsgálatokból is többet elvégeztettünk, ami nem is lett volna kötelező, de szerettük volna, ha minden szempontból tökéletes a lőtér amit megépítünk.

Fotó: Nemeth_Levente

Ezen a hétvégén egy grandiózus versennyel kezdett a buzsáki lőtér. A dinamikus lövész szakágnak tartott Balaton Cup elnevezésű IPSC versenyt, ahol a sportlövők szinte minden fegyvernemben indulhattak. 

– Három fegyvernemben, összesen 18 pályán zajlott a verseny ezen a hétvégén – magyarázta el a verseny részleteit Kara Norbert. – Ez már olyan nagy verseny, hogy európai kupasorozatnak számít a buzsáki versenyünk. Ennek megfelelően már az első versenyünkre is több mint kétszázan neveztek, és ami még nagyobb öröm, jöttek sportlövők Bulgáriából, Németországból, Spanyolországból és a környező országokból is.

A lőtér tulajdonosa elmondta azt is, hogy 2026-ban a buzsáki lőtéren rendezik majd meg a dinamikus IPSC szakág pisztolyos Európa bajnokságát. Erre a versenyre már most több mint ezerötszáz sportlövőt várnak Európa majdnem minden országából. Kara Norbert elmondta azt is, hogy a lőtér alkalmas ennyi sportlövő versenyeztetésére, de a Balaton közelsége, illetve a térség gyors fejlődését látva, a szálláshelyeket és a vendéglátást is megoldottnak látja. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában