Szigetvár–Kiskorpád

2023.10.05. 11:11

Emléktermet neveztek el Szigetváron a somogyi turkológusról

A város napján avatták fel a szigetvári Zrínyi-vár új rendezvénytermét, amely a közelmúltban tragikus hirtelenséggel elhunyt Hóvári János történész-turkológus nevét viseli ezentúl. A volt nagykövet az ünnepi képviselő-testületi ülés döntése értelmében posztumusz díszpolgári címet kapott.

Koszorus Rita

 Augusztusban érkezett a hír, hogy életének 69-ik évében elhunyt Hóvári János történész-turkológus, Magyarország volt izraeli, kuvaiti és törökországi nagykövete, a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) Magyarországi Képviseleti Iroda vezetője. A Pécsi Tudományegyetem egykori oktatója és címzetes egyetemi tanára Kiskorpádon született 1955-ben, s a kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumban érettségizett. Ezt követően az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 1979-ben szerzett diplomát történelem–török szakon, majd a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetében, a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karának Történettudományi Intézetében is dolgozott. Haláláig tartó diplomáciai pályafutását 1992-ben kezdte meg, amikor belépett a külügyminisztérium kötelékébe. A pécsi egyetemi körökkel és a Dél-Dunántúllal a kapcsolata ezt követően is fennmarad, nagy szerepe volt többek között abban is, hogy Szigetvárra került a Dél-Dunántúli Nemzetközi Művésztelep, amely idén programjai között Hóvári Jánosról is megemlékezett. Hóvári János Kiskorpádon született 1955-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában