Kaposvár 150

2023.10.02. 13:35

Emlékzászlót adtak át a Kaposvári Törvényszéken

Hétfőn délelőtt a Kaposvári Törvényszéken néhány percre megszakította a vezetői értekezletet Szita Károly polgármester, hogy a vármegyei bírósági vezetők és törvényszéki kezelőirodák munkatársai előtt átadja a város lobogóját, melyet az idei emlékévben bocsátottak ki.

Kovács Gábor László

Fotó: Muzslay Péter

1873-ban, vagyis 150 évvel ezelőtt lett rendezett tanácsú város Kaposvár, és erre az időszakra tehető a helyi igazságszolgáltatás kiépülése is. A somogyi ítélkezés és a város történetéről Hajnal Éva, a Kaposvári Törvényszék elnöke, és Szita Károly közösen emlékezett meg. A járásbíróságok egyidősek a várossal, miután az 1871-es törvény rendelkezett arról, hogy az ítélkezést szétválasszák a közigazgatástól. 

Somogyban nyolc járásbíróság volt, és az ítélőszék kezdetben a vármegyeházán kapott helyet, de hamar kiderült, hogy ott nem férnek el. A város vezetése csereszerződést kötött a korabeli Igazságügyi Minisztériummal. Az önkormányzat megkapta a mai belváros területén álló Meggyes-telket az államtól, hogy felparcellázza, itt kapott székhelyet a bíróság. 1908-ban épült fel az Igazságügyi Palota, ahol egy ideig múzeum is működött, sőt még leánygimnázium is, a mai Munkácsy gimnázium elődje. 

Hajnal Éva felidézte, hogy nyilvános, jeligés pályázat döntött a tervezésről. Érdekesség, hogy Kaposváron nem az a tervező kapott lehetőséget, akivel az ország többi városaiban szerződtek túlnyomórészt, hanem egy három építészből álló tervezőiroda. Az épület tetején álló Justitia-szobor alakjának a hagyománytól eltérően nincs bekötve a szeme, és a tekintetét a városra szegezi. Hajnal Éva kiemelte, hogy nemcsak külsőségekben, de alapértékekben is változatlan a bírósági munka az eltelt évek alatt.          

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában