Legjobbak között

2023.10.27. 13:57

Gyermekkora óta szakácsnak készül Fodor Noel, aki Kelemen Rolanddal együtt nyerte meg a Bocuse d'Or magyar döntőjét

Ők képviselik a jövő év márciusában hazánkat Norvégiában, a Bocuse d’Or európai döntőjén. A csütörtök esti ünneplés után már pénteken neki is álltak ötletelni, hogy milyen menüsort készítsenek.

Góz Lilla

Fotó: Fekete Antonio

Több héten át intenzíven készült Kelemen Roland és Fodor Noel a Bocuse d’Or magyar döntőjére. A siófoki származású fiatal commis már gyermekkora óta szakácsnak készült. – Otthon egyszerűbb ételeket főztem, majd Veszprémben tanultam ki a szakmát és gyakorlati helyemen a Kistücsökben Pohner Ádám séfhelyettes révén ismerkedtem meg Kelemen Rolanddal és elkezdünk közösen dolgozni – mesélte Fodor Noel. Hozzátette: egy éve végzett az iskolában és óriási élmény volt számára, hogy részt vehet a  Bocuse d’Or-on. Kelemen Roland hozzátette: az utolsó két hétben rengeteget készültek, az utolsó napokban sikerült időre elkészíteni a teljes menüsort.

„Sóstói” zöld algás lazacgerincet készítettek zellerköntösben, amely mellé tokaji borecettel marinált őszi cékla, fűszeres póréhagyma, marinált petrezselymes karalábé, brokkoli, csicsókaropogós, kapros tejszínes osztriga velouté, füstölt burgonyahab, krémes tojás, vargányás derelye, és hegyi sült sajtot tálaltak. De készült fésűkagylóba göngyölt homár „Hortobágyi” barna vajjal glasszírozva, zellerkehely, marinált zöld alma, grillezett kapros osztriga, zsenge sárga cékla croissant, torma, citrus, kapros osztrigamajonéz is. – Én hortobágyi gyerek vagyok és messze áll Kelet-Magyarország a Bocuse d’Or stílustól, de az alföldi ízek remekek és ezeket gyúrtuk át az elvárt dizájnra – jegyezte meg a győztes séf. Nem számítottak arra, hogy sikerül megnyerniük a versenyt. – Csütörtök este ünnepeltünk a fővárosban, de már megkezdtük a jövő évi versenyre az ötletelést és gyakorlás közben is rengeteget formálódnak az ételeink, a jó alapanyag rendkívül sokat számít – mondta el Kelemen Roland. Fodor Noelnek nagy tervei vannak és mindent belead, hogy sikeresen szerepelhessen.

Az a célom, hogy Lyonban a pódiumon álljunk

 – mondta mosolyogva. 

Fotó: Fekete Antonio


Jó úton járunk

– Azt látom, hogy jó fele halad a magyar gasztronómia, évek óta világszerte egyre jobb eredményeket érünk el – mondta el Kelemen Roland. Fodor Noel hozzátette: hazánk sokat is tesz azért, hogy minél jobb helyre pozicionálják a magyarokat. – Egyengetik az utunkat és minden kérésünket teljesíti az akadémia és nagyon jó érzés volt, mikor több magyar szakács felhívott minket, hogy gratuláljon és sok sikert kívánjon az európai döntőre – mondta el a siófoki fiatal commis. Kiemelte: még van mit tanulni, de fel fogunk sorakozni a Európa legjobbjai közé. Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa a helyszínen szurkolt egykori szakács tanulójának. – Pohner Ádám, Csillag Richárd után ismét egy nálunk dolgozó séf szerepel világversenyen, nagyon büszkék vagyunk Noelre – jegyezte meg Csapody Balázs. 

Fotó: Fekete Antonio


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában