Hasznosítás

2023.10.25. 17:30

Kaposváron mennek először házhoz a fáradt olajért

Kaposvár a környezeti terhek csökkentése érdekében dolgozta ki a használt sütőolaj házhoz menő begyűjtését, és a rendszer mostantól indul. Ez azt jelenti, hogy meghatározott menetrend szerint a jövőben mind a családi házas, mind a társasházi övezetekbe egy speciális jármű érkezik majd az ott élők hulladékáért. Előbb azonban regisztrálni kell az igénylőknek.

Kovács Gábor László

 Már szerdán délelőtt sokan keresték fel a Kapos Holding székházát, hogy regisztráljanak a most induló, házhoz menő háztartási sütőolaj gyűjtésre, és átvegyék az edényeiket. Csongrádiné Horváth Ibolya elmondta, hogy nála már üvegszámra áll otthon a sok használt sütőolaj, és örül, hogy úgy szabadulhat meg tőle, hogy ezzel hozzájárul a környezet tisztaságához. Takács Krisztián hozzátette, hogy eddig autóba kellett ülnie, hogy a benzinkútra vigye az olajat, de az új rendszer sokkal kényelmesebb lesz. 

– Gyerekként hajdan egy mozdulattal a vécébe öntöttük, és nem tudtuk, hogy ezzel rosszat teszünk – idézte fel Áder János, volt köztársasági elnök. – Egy csepp olaj ugyanis ezer liter vizet képes beszennyezni. Ha begyűjtjük, három legyet ütünk egy csapásra: nem szennyezzük el a vizeinket, kíméljük a csatornákat, és üzemanyag-adalékot nyerünk belőle. Az évente keletkező 90 ezer tonna felét be tudnánk gyűjteni, de ehhez olyan elkötelezett városokra és városvezetőkre van szükség, mint Kaposváron.    

 

A számokat megerősítette Világi Oszkár, a MOL-csoport vezérigazgató-helyettese, aki arról számolt be, hogy eddig 4 ezer töltőállomáson lehetett leadni a használt olajat az országban. Négy éve még csupán 6 tonnát gyűjtöttek össze, de ma már a 12 ezer tonnát célozták meg. Rengeteg energiát spórolnak ezzel, hiszen a MOL komáromi leányvállalata Európában egyedülálló technológiával, tavaly óta üzemanyagot gyárt a használt sütőolajból. Ezért is honosítanák meg a kaposvári programot később szerte az országban. 

 

A családi házban élőknek regisztrálniuk kell a gyűjtőedényre   

A kitartás vezetett a program megvalósításához, foglalta össze Szita Károly, Kaposvár polgármestere. 2017-ben vetődött fel az ötlet, és 2019-ben nyertek rá 240 millió pályázati forrást, de négy év kellett, mire felállhatott a rendszer. A gyűjtés először a családi házas övezetekben kezdődik meg, az ehhez szükséges edényeket a személyi igazolvány és a lakcímkártya bemutatásával az önkormányzat által megadott időpontokban díjmentesen vehetik át a kaposváriak. Összesen 23500 családi házban használatos, 3 literes, kis edény van, ezekre várják a jelentkezőket. Ugyanakkor 1042 társasházi lépcsőházban közös, intelligens gyűjtőket helyeznek ki. Azért okos megoldás, mert jelzi, ha 70 százalékban megtelt. A családi házas övezetben menetrend szerint halad majd a begyűjtés. A rendszer csak a kaposváriak közreműködésével válhat sikeressé, ezért Szita Károly azt kérte, hogy minél többen csatlakozzanak, hogy gyermekeink és unokáink egy még tisztább, még élhetőbb Kaposváron nőhessenek fel.    

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában