Sonline.hu videó

2023.10.12. 19:58

Nem dőlt meg a trófearekord, de több kapitális bikát is lőttek Somogyban

Szeptemberben 137 vendég 185 gímbikát ejtett el a Sefag Zrt. nyolc vadászterületén, ezeket mutatták be csütörtökön a lábodi trófeaszemlén.

Koszorus Rita

Fotó: TIBOR KOVACS

– A tavalyi és előző évekhez hasonlóan sok külső gazdasági tényező nehezítette a gazdálkodást. Volt egy kis aggodalmunk, hogy a vendégeink vajon megérkeznek-e, s az év elején erre szánt összegeket valóban vadászatra fordítják-e, de az aggodalmaink alaptalanok voltak, mert szinte mindenki ideért – mondta Fehér István vezérigazgató. A lábodi trófeaszemlén kiderült, szerencsével is jártak a Sefag Zrt. vadászterületein.

– A gímszarvas hasznosítása gazdaságilag különösen fontos, ám az elmúlt években tapasztalható drasztikus környezeti változások nem mindenhol teszik lehetővé a nagyvadgazdálkodást a korábban megszokott módon – mondta Varga Gyula. – A lábodi vadászterület Magyarország egyik leghíresebb vadászterülete, a múlt fokozott felelősséget kíván tőlünk, fogalmazott a Sefag Zrt. vadászati és turisztikai osztályának vezetője. Hozzátette: az elmúlt években jelentősen lecsökkent a dámszarvas, az őz és a vaddisznó állománya. A gímszarvas tekintetében nagyon körültekintően kell eljárniuk a szakembereknek, s nem szabad elengedni a trófeagazdálkodást, hiszen minőséget csak hosszú évek kitartó és következetes munkájával érhetnek el – mondta Varga Gyula. Az idén terítékre hozott gímbikák 24 órás átlag-trófeatömege 8,03 kilogramm, a legnagyobb a 12,48 kilogrammos, 233,37 nemzetközi pontszámot kapott trófea, amelyet Kelet-Zselicben ejtettek el.

– Ezt a bikát már négy éve  ismerjük, rendszeresen visszajárt a bőgőhelyére, és megtaláltuk a hullott agancsát is. Szeptember közepe felé, egy délutáni rácserkelés hozta meg a sikert a szerencsés vendégvadász számára. Egy bokor takarásából, 140-150 méterről sikerült a bika elejtése – idézte fel a kilövés körülményeit Éreth János, a kaposvári erdészet hivatásos vadásza.

A lebírált trófeák átlagéletkora 9 év volt, és az elejtett 185 bikából 145 kapott a trófeabírálat után érmes minősítést, ami 78 százalékos aránynak felel meg. Ezek átlagtömege 8,74 kilo­gramm, míg koruk 9,69 év volt, az érmes bikák átlagpontszáma 197,7 pont, ami ezüstéremnek felel meg.

– A mai szemléig bírált agancsok közül korai elejtés minősítést öt agancs kapott, és a 185 bikából 41 példány, azaz 22 százalék volt az öreg, ami ezen a vadászterületen 12 éves vagy afeletti, közülük 128 példány, azaz 69 százalék középkorú, 16,9 százalék pedig a fiatal volt, ismertette az elejtési adatokat Varga Gyula. Az érmes gímszarvasbikák közül 34 trófea (23 százalék) arany, 66 (46 százalék) ezüst, és 45 (31 százalék) bronz minősítést érdemelt ki.

 

Kell a szakértelem és az önmérséklet

Mostanáig Somogyban 1042 gímbika trófeáját bírálta el a vadászati hatóság, mondta Nesz­ményi Zsolt főispán. A bírált trófeák közül 135 arany-, 336 ezüst-, 260 bronzérmes. – Ez fejlődés az előző évhez képest, a kapitális arány idén már 19, amely 230 C.I.C. pont feletti volt. Somogyra nézve több lett az érmes és a kapitális bika, ismertette az adatokat a főispán. Hozzátette: ehhez komoly önmérséklet, kitartás és szaktudás kell. Hiszen szaktudás nélkül a vadászat csak öldöklés, szenvedély nélkül pedig csak célba lövés lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában