Sonline.hu podcast

2023.10.13. 12:57

Séta a mellrák ellen, százak mozdultak meg az egészségesebb életért Kaposváron

Nyolcadik alkalommal rendezték meg Kaposváron a mellrák elleni sétát, a figyelemfelhívó programon több százan vettek részt Kaposvár belvárosában.

Koszorus Rita

Az Egészséges Kaposvár 2030 program keretében a Kaposvár Önkormányzata és a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi főosztálya közösen rendezte meg az emlődaganatok elleni küzdelem fontosságára figyelmeztető rendezvényt.

Szita Károly polgármester köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet a rendezvényen, hogy habár a város vezetői azon dolgoznak, hogy a kaposváriak minél egészségesebbek legyenek, sajnos a betegségek korai kiszűrésében van még hova fejlődni. – Ahhoz, hogy egészségesek legyünk hozzátartozik a mozgás, az életmódváltás és a szűrővizsgálatok is. De sajnos, amikor megkapjuk a behívónkat a szűrésre, félretesszük és nem megyünk el. Ebben majdnem az utolsók vagyunk, de akik részt vesznek ezen a mai programon, azok társaink abban, hogy minél több emberhez jusson el az információ, – mondta Szita Károly. 

Neszményi Zsolt főispán arra kérte a mellrák elleni séta résztvevőit, hogy menjenek el szűrésekre, hiszen az időben felismert emlőrák jól gyógyítható. – Kérem tegyenek meg önök is mindent a saját egészségükért a családjuk, valamint saját maguk érdekében is. Mi azért dolgozunk, hogy minden hölgy sokáig egészségesen élhessen.

A mellrák elleni sétán résztvevők rózsaszín ruházattal és lufikkal fejezték ki eltökéltségüket a betegség elleni küzdelemmel, a férfiak kék színű szalagot és lufit vittek magukkal, hiszen habár kevesen tudják, de őket is érinti a betegség. 

– Orvosi pályára készülök és azt veszem észre, hogy a korosztályunk nem figyel oda eléggé az egészségmegőrzésre, de sajnos a szüleim generációja sem. Pedig az orvostudomány mai állása szerint sok betegség gyógyítható, ha időben felismerik Somogyvári Kincső, a Munkácsy Mihály Gimnázium 11-ik osztályos diákja. Hasonló véleményen volt osztálytársa a szintén orvosnak készülő Szekér Rebeka is. Krista Ágnes is fontosnak tartja a szűréseket, ezért is jött el a sétára. – Szerintem ki kellene terjeszteni fiatalabb korra is a szűréseket, jó lenne, ha 40 év felett is vizsgálnák a nőket, mondta Ágnes, aki rendszeresen részt vesz a kötelező vizsgálatokon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában