Új kereszt

2023.10.09. 13:11

Szépülnek a szakrális emlékek Marcaliban

Kiss Kálmán

A Gadányból beköltözött Ladencsics-házaspár szívügyének tekinti a szakrális emlékek felújítását. Eddigi erőfeszítéseik nyomán már ez a kilencedik alkotás – Marcaliban a második – amit sikerült felújítani önkéntesek munkájával, melyet több adományozó is támogatott. 

Ezúttal a Szigetvári utca 66. számú ház előtti közterületen lévő Bene-kereszt lett a helyi rendeleteknek megfelelően restaurálva. Az 1871-ben állíttatott homokkő kereszt történetéről sajnos kevés adat áll rendelkezésre, valószínűleg hálaadásképpen készíttették. Felirata szerint: „Bene János hagyatékából neje Varga Ilona” jóvoltából készült. A megáldási szertartást Tomanek Ferenc Marcali plébános végezte. 

Verssel Elek Bálint és Péter Kristóf működött közre, akik Gerő Sándor: Jézus Krisztus, illetőleg Faludi Ferenc: A feszülethez című versét adták elő. Gitáros énekekkel a Marcali Fény Gyermekei Katolikus Zenekar szerepelt. A felújítási fő támogatója Nagy László, a Közút Kft. vezetője volt, a szakmai munkát Weisz Zsolt irányította, valamint segítettek még: Orsós Zoltán festő, Boros Imre, Boros Barnabás, Pantocsek László, Szalai Zoltán és Harangozó Imre önkéntesek. Az ünnepi műsort Bodóné Babják Éva karitász aktivista konferálta, aki bevezetőjében kihangsúlyozta: „Istent dicsőíteni sokféleképpen lehet. Énekkel, verssel, ki-ki a maga talentuma szerint. Jót tenni, jó! Ez a Katolikus Karitász egyik szlogenje. Ezt is többféleképpen tehetjük, de ami közös cél, az a hála.” Végül köszönetet mondott mindazoknak, akik a felújításban részt vettek és anyagi, vagy másféle támogatást nyújtottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában