Csendes emlékezők

2023.11.02. 10:00

Napokig készülődtek a családok, hogy eljuthassanak elhunyt szeretteikhez

Már napok óta tartott a temetőjárás, sokan a hétvégén kezdték, és a hét elején minden nap megfordultak a szeretteik sírjánál. A keddi vihar megtépázta a kaposvári temetőket, de nem riasztotta el az emlékezőket. Az elmúlt évek tapasztalatainak megfelelően halottak napja környékén ismét tízezrek látogattak a somogyi temetőkbe.

Kovács Gábor László

Sokezernyi mécses fénye világította be a somogyi temetőket a napokban, az elhunytakra emlékező családok virágot vittek és gyertyát gyújtottak szeretteik sírjánál. Egy-egy meggyújtott mécsessel, néhány szál virággal állítottak emléket a szeretetnek, és ezzel jelezték, hogy még mindig fáj a távozók hiánya. A készülődés napokig tartott, és jó páran számítottak arra, hogy kedden jöhet az eső, ezért a jó időre halasztották a temetőlátogatást. Egy középkorú férfi már hétfőn kőműveskanállal szorgoskodott a kaposvári Nyugati temetőben. 

– Nagyanyám sírját kikezdte az idő vasfoga, cementtel megerősítem a letört részeket, hogy még sokáig kitartson – mondta Pozsár Lajos. – Édesanyám és édesapám sírja is itt van a közelben, a nagynéném kriptája és a feleségem rokonaié is. Nálunk a kegyelet kétnapos program, ilyenkor öt-hat sírt felkeresünk. 

Egy idős asszony a kezét a sírkőn nyugtatva állt a közelben. 
– A férjemhez jöttem, aki 28 éve nincs velem, mert 1996-ban meghalt – mondta Kőműves Lajosné. – Azóta egyedül élek, de sokat segít a család, most is a gyerekek hozták a virágokat, ilyenkor együtt vagyunk. 

Volt, aki könnyekkel emlékezett. 
– Talán ismerik a mondást, hogy szülőnek nem való a gyerekét temetni, de néha a sors kegyetlen – mondta Koczka János, és a szemét elfutotta a könny. – Szép a temető: ilyenkor megemlékezünk azokról, akiket nagyon szerettünk, és lerójuk a kegyeletünket, gondolatban felelevenítjük a közös emlékeket. 

Szerdán ismét nagyon sokan voltak a temetőben, és akadt, aki saját díszeit hozta a sírokra. 
– Sokfelé van halottam, Pécsen, Mezőcsokonyán, most éppen a szomszédasszonyom sírjánál jártam – mondta Miklai Józsefné. – Magam készítem a temetői díszeket, mert egyébként sok kiadásom lenne. Szalmakoszorút fonok, azokat díszítem fel. Szebb így a lelkemnek, és a munkában a fájdalmam is benne van... 

Síremlékre dőlt egy fa a felhőszakadás alatt, gyorsan intézkedtek a temetőkben

Szerdán már nyugalom fogadta a kaposvári temetőkbe látogatókat, de a keddi vihar után olyan volt a látvány, mint a csatatér, számolt be erről érdeklődésünkre Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. szolgáltatásszervezője. Falevelek és ágak hevertek mindenütt, a munkások késő estig takarítottak. A levelek eltüntetéséhez egy új seprőgépet is bevetettek az önkormányzat jóvoltából. Krizantémokat, mécseseket fújtak el a heves szélrohamok, sok bosszúságot okozva a gyászolóknak. A Mező utcáról egy gledicia fa (tövises lepényfa) dőlt a Keleti temető területére, és megrongált egy sírt. Már korábban is történt hasonló eset, most is gyorsan intézkedni kellett. Szerencsére egy letört ág megtartotta a törzset, így egy másik, gránitsír megmenekült. A városgondnokság szakemberei eltávolították a fát, és várják a ledőlt síremlék tulajdonosának jelentkezését. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában