Erőpróba

2023.11.26. 11:30

Felföldi harcosok is lehetnének, úgy dobálják az 51 kilós követ - FOTÓ, VIDEÓ

Somogyváron tartották szombaton a Felföldi Challenge Liga döntőjét. A nemes versengésnek a festői szépségű Széchenyi kastélypark adott otthont. Ahol a versenyzők roppant erejükről és technikájukról tettek tanúbizonyságot.

Koszorus Rita

Fotó: Lang Róbert

Nyolc versenyző mérkőzött meg egymással Masters és Open kategóriában. A nevezőknek bizonyítaniuk kellett, hogy a zord Felföldön is megállnák a helyüket, s egy ponton az időjárás is ezt a vidéket idézte, hiszen szállingózni kezdett a hó. – Mivel a Felföld Skóciában van, a rideg időjárás nem szokatlan egy tősgyökeres felföldi embernek, nekünk azonban nem annyira kellemes, mondta Stephane Mounier, szervező. Ezt bizonyította az is, hogy a kulé kavics hajítását is nehezítette az időjárás. Az 51 kilogrammos kavicsot újra, meg újra le kellett törölni a nedves fűben, hogy ne csússzon.

A feladat az volt, hogy fej felől indítva a lehető legmesszebb lökjék azt a szoknyás erősemberek. Csak az számított, hol ér földet a kavics. 
Ezt farönk vállra emelése követte. A 90 kilós fát négyszer emelték fel, majd tartották meg. Póznalökésben is megmutatták erejüket a versenyzők, amely egy 4,5 méteres és 50 kilogrammos fa volt. Ezt kellett úgy átforgatni, mintha egy óra számlapjára dobnák és a pózna delet mutatna. 

felföldi challenge crosover ligadöntő somogyvár
Fotó: Lang Róbert 

Az utolsó versenyszám skót kalapácsvetés volt, amelyet egy 10 kilogrammos súllyal végeztek el a versenyzők. A versenyszámok között klasszikus felföldi és erős ember feladatok is voltak. – Ez egy crossover verseny, egy amerikai versenyforma, amit azért vettünk át, mert így izgalmasabb. A felföldi versenyeken inkább nehézatlétikai számok vannak, amelyeket vegyítünk a show jelleg miatt strongman számokkal is, mondta Stephane Mounier. 

 

Hozzátette: a felföldi számoknál nagyon sokat számít a gyakorlás, hiszen megfelelő technikával lehet csak szabályosan elvégezni a feladatokat. 

CESA®Felföldi Challenge Liga Döntő

Open Kategória

  1.    Mészáros Dávid 20p
  2.    György Vizi 13p
  3.    Piroska Krisztián 12p
  4.    Buzsáki Barnabás 5p

Masters

  1.    Mounier Stephane 16p
  2.    Tibor Kiss 15p
  3.    Szabolcs Boros 10p
  4.    Tamás Bodó 9p

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában