Kármentesítés

2023.11.15. 17:30

Fű nő majd a kerozinos tartályok helyén a taszári bázison

Megtisztították a taszári légibázis földjét az egykori üzemanyagtárolók helyén, ahol már a 90-es évek óta üzemanyagszivárgás szennyezte a környezetet.

Koszorus Rita

Fotó: Lang Róbert

Hamarosan a természet veszi birtokba a taszári repteret ott, ahol korábban két üzemanyagtelep szolgálta ki a közúti és vasúti üzemanyag beszállítását, lefejtését, szétosztását, ugyanitt föld alatti tartályokban tároltak benzint, gázolajat és kerozint. A tárolótartályok műszaki állapota leromlott, a bennük tárolt szénhidrogén pedig szennyezte a talajt és a talajvizet. – 1995-ben már detektálták a taszári vízfolyásban, mintavétel során kiderült, hogy környezeti kár van a területen. Elbontottuk a tartályokat, az alattuk lévő szennyezett talajt kitermeltük, ezzel a legnagyob szennyezett góc szűnt meg, mondta Gyovai-Balogh Rita Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági hivatal környezetvédelmi osztályvezetője.

taszári légibázis
Fotó: Lang Róbert 

A kitermelt földet a depóniákba vitték, ahol fizikai és biológiai módszerrel megtisztították a bele került szénhidrognétől. 317 ezer négyzetméter megtisztítandó területen 404 ezer köbméter földből kellett eltávolítani a káros anyagot. Ezenkívül a talajvízből is kivonták a bele került szennyező anyagokat, amelynek mennyisége 245 ezer köbméter volt. A kivitelező konzorcium tagjai a leghatékonyabb módszerekkel végezték a tisztítást. 

Több, mint 4 milliárd forintot költöttek a terület helyreállítására. 
Fotó: Lang Róbert

– A honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség kiemelt figyelmet fordít a környezetre. A hon védelme nem mehet a környezet rovására. Alapvető katonai feladatainkat ökológiai lábnyom nélkül hajtsuk végre, mondta a projektzárón Cseppentő József ezredes Honvédelmi Minisztérium (HM) védelemgazdasági hivatal infrastrukturális és belsőelemzési főigazgató-helyettes. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból (KEHOP) nyert a minisztérium támogatást a munkák végrehajtására, a 100 százalékos támogatású 8 milliárd forintos projetkből 4,1 milliárd forintot fordítottak a taszári bázis területeinek és a környező szántók megtisztítására.

 

A föld már tiszta 

A szerdai projektzárón elhangzott: a Honvédelmi Minisztérium 1994. óta fordít kiemelt figyelmet a környezetvédelemre. A taszári légibázis honvédelmi feladatai 2005-ben megszűntek, 
– Ez a településnek egy nagy előrelépés, mert a lakóövezet felé húzódott a szennyeződés mivel erre lejt a terület. Ezzel a tisztítással megszabadulunk a szennyeződéstől, mondta kérdésünkre Varjas András, taszári polgármester. 
A taszári légibázist egy távol-keleti cégcsoport megvásárolta idén szeptemberben, miután a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. árverésre bocsátotta. A légibázis 2005-ben zárt be végleg, azóta noha törekvések voltak a reptér hasznosítására, nem oldódott meg mostanáig. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában