Fotók

2023.11.23. 09:05

Gyakoriak a településen a gyerekeket érintő balesetek, tanfolyamon oktatták a szülőket

Elsősegélynyújtó tanfolyamot szervezett az Ökumenikus Segélyszervezet rinyaszentkirályi Jelenlét Pontja a helyi családoknak a hét elején.

Marosi Gábor

Az eseményt a Fókuszban a gyermek program keretein belül, a községházában tartották meg. Takács Katalin, az Ökumenikus Segélyszervezet Kastélyosdombói Szociális Fejlesztő Központjának vezetője, akihez a rinyaszentkirályi Jelenlét Pont is tartozik lapunknak elmondta, rendszeresen tartanak szülőfórumot, ahol előkerülnek olyan kérdések és problémák, melyekkel a szülők nehezen tudnak megküzdeni, ezért is döntöttek úgy, hogy megszervezik a programot. 

– Azt is tudjuk, hogy ebben a faluban gyakoriak a gyerekeket érintő balesetek – emelte ki Takács Katalin. – Amelyik családban kályhával fűtenek és azon főznek, ott előfordul égési sérülés és forrázás is. Ez a tanfolyam nem más, mint egy szülői kompetenciafejlesztés. Ha a gyereket bármilyen baleset éri, akkor a szülőnek legyen meg a szükséges tudása, legyen képes arra, hogy közbelépjen és valamilyen ellátást biztosítson a gyereknek addig, amíg a mentő kiérkezik – tette hozzá a központvezető. 

A tanfolyamot Békefi Ákos mentő szakápoló tartotta a több mint kéttucatnyi érdeklődőnek. A barcsi mentős az újraélesztés, a fulladás, a lázgörcs, a traumák és a sebzések témakörében tartott előadást a helyieknek. 

Az egyik résztvevő – Völfinger Hermina – érdeklődésünkre elmondta, tisztában van az elsősegélynyújtás alapjaival, de szívesen részt vett az eseményen, hogy felfrissítse a tudását. Egy másik helybéli – Kovács Beatrix – viszont azt mondta: neki a gyerekek ellátásáról lényegesen kevesebb az ismerete, ezért rendkívül hasznos volt számára ez a tanfolyam. 

Békefi Ákos a rinyaszentkirályi tanfolyamon arról is beszélt a résztvevőknek, hogy a mentők gyakran szembesülnek azzal a helyszíneken, hogy az édesanyák nem tudják, hogy mit kellene tenniük, hogyan enyhítsék a gyerek fájdalmát és csökkentsék a sérülés hatásait, amikor már megtörtént a baj. Pedig megfelelő ismeretek birtokában sokszor kevésbé súlyos sérülésekkel is megúszhatnák a csöppségek. 

A mentős hozzátette azt is: csöppet sem ördöngös dolog az elsősegélynyújtás, s rendkívül fontos lenne minél több szülőnek elsajátítani és alkalmazni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában