Olasz szemét

2023.11.13. 17:30

Megérkezett az olasz tanúsítvány a kaposvári szeméthegyről

Kanyargós fordulatokat vett az az ügy, melyet azért indítottak, hogy kiderítsék, kit terhel a felelősség azért, hogy olasz szeméttel töltöttek meg egy kaposfüredi és egy Pécsi utcai telephelyet. A rengeteg hulladékot július elején a kaposvári önkormányzat saját költségén szállíttatta el a közfelháborodást kiváltó történet miatt.

Kovács Gábor László

Fotó: Muzslay Péter

Különösen jelentős mennyiségű hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértésével vádol az ügyészség egy büntetett előéletű, az ötvenes éveiben járó férfit, aki Kaposvárra és Pécsre vitetett 1900 tonna olasz hulladékot. A vád szerint a férfi tíz év fegyházbüntetéséből szabadulva vállalkozni kezdett más nevén lévő, de ténylegesen általa irányított cégeken keresztül. Az egyik gazdasági társaságot a hulladékgazdálkodási hatóság ugyan nyilvántartásba vette, azonban hulladékgazdálkodási engedélyt nem adott ki. A vádlott ennek ellenére olasz vállaltokkal hulladékkezelési szerződéseket kötött, amelyekben jobbára műanyag, textil és papír hulladék Magyarországra történő szállítását vállalta. 2022 januárja és 2022 júliusa között több kamionnyi szemetet hozatott Pécsre és Kaposvárra Olaszországból. A szemetet a cégei által bérelt, lakóövezetek melletti telkeken helyezett el. 

Az előző tárgyaláson nagy iratanyagot csatolt be az ügyvéd, ismertette hétfőn a a Kaposvári Járásbíróság bírája. Ebben szerepelt az olasz cégek beadványa, miszerint a hulladék nem tartalmaz emberre és környezetre veszélyes és káros anyagot. A vádlott név szerint megnevezte, hogy milyen olasz hulladékkereskedőkkel állt kapcsolatban, mert a cégekkel közvetítőkön keresztül kötött szerződést. Egy magánnyomozói jelentést is csatolt, hogy igazát bizonyítsa. A tárgyalásról több tanú is hiányzott, kiderült, hogy egyikük ellen hat körözés van érvényben. 

Feldolgozatlanul öntötték a szemetet a betonba

A hétfői tárgyalás jelentős részét az tette ki, hogy meghallgatták egy kaposvári rendőr tanúvallomását, aki szolgálatparancsnokként bezáratta a Pécsi utcai telephelyet, és lefoglalt egy oda érkező horvát felségjelű kamiont, tele szeméttel. A vádlott és egy tanú később azt állította, hogy az olasz tanúsítványok iratait email-ben átküldte a rendőrnek, de ez valahogy mégsem érkezett meg. Szó esett arról is, hogy a hulladék másodlagos nyersanyag volt, betont gyártottak belőle. A rendőr azt állította, hogy a telepen látott zsaluzva aljzatbetont, és ebből kilógott a szemét, amit láthatóan feldolgozatlanul öntöttek bele a betonba, és nem belekevertek. A bíróságon hétfőn kihallgatták a pécsi telephely dolgozóit is, az ügyben ítélet később várható.       

 

    

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában