Jegyzet

2023.11.21. 09:48

Mindent vittek

Kovács Gábor László

Letöltünk, utalunk, elektronikusan ügyintézünk és vásárolunk, egyre csak kattintunk és kattintunk – az internet világa a nyugdíjasokat is felgyorsította. Néha azonban érdemes gyanút fogni, és átgondolni, hogy hová vezethet a nagy tempó. Olvasom, hogy a téli autógumijait akarta eladni egy 74 éves férfi, de végül hétmillió forintot bukott az üzleten. Egy ismert közösségi oldalon hirdette meg az áruját. A jelentkező vevő az előzetes, rövid egyeztetést követően e-mailt küldött, amiben az állt, hogy a vételárat fizeti, de az átutalásához és a szállítás egyeztetéséhez az eladó banki adatai szükségesek. A jóhiszemű nyugdíjas ezután egy közismert futárszolgálat nevében megküldött linkre kattintva kitöltött egy űrlapot a kért bankszámla- és kártyaadataival. A felkínált jóváhagyásokat nyugtázta, és megadta a kapott banki visszaigazoló kódokat. 

Azonban hamarosan nem arról kapott értesítést, hogy megjött a pénze, hanem ellenkezőleg, a bankja jelezte, hogy átutalta a millióit. A megtakarított pénzének azóta nyoma sincs. A somogyi rendőrök mindenkit óvatosságra intenek az online térben. A Mátrix Projekt jegyében a rendőrség bűnmegelőzési és felderítési munkát végez a kibertérben elkövetett csalások felderítése érdekében. Minden vármegyében szakosodik két-három nyomozó erre a feladatra. Kevesen vannak, ahhoz képest, hogy mennyi óvatlan internetes tranzakciót bonyolítunk le. Túl kevesen, hogy vissza tudjanak szerezni minden könnyen elvesztegetett összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában