Megoldások

2023.11.13. 17:35

Mit kezdjünk a rengeteg falevéllel?

Az őszi avarral kapcsolatban több lehetőséged is van.

Komposztálás

Ne tedd ezeket a komposztba:

  • A betegségben vagy gombában szenvedő növények továbbadhatják a kórokozókat a komposzthoz, károsítva a kert többi részét.
  • Bizonyos gyomnövények, mint a parlagfű, magvaikkal együtt terjedhetnek a komposztált talajon keresztül.
  • Néhány növény, például a csattanó maszlag vagy az aranyvessző, mérgező anyagokat tartalmazhat, ami ártalmas lehet a kert többi részére.

Mehet a komposztba:

  • Az őszi avar és lehullott levelek kiválóak komposztálásra.
  • A frissen vágott fű jó komposztanyag, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl sok egyszerre, mivel ez megnehezíti a levegőzést.
  • Kerti hulladék, mint például hervadó virágok vagy zöldségmaradványok.

Hogyan komposztáljak? 

Találj egy árnyékos, de mégis jól szellőző helyet a kertben a komposzthoz. Váltakoztass zöld és barna anyagokat. A „zöld” anyagok nitrogénben gazdagok (pl. fűnyesedék, konyhai maradványok), míg a „barna” anyagok szént tartalmaznak (pl. száraz levelek, ágak). Rendszeresen keverd át a komposztot a levegőzés érdekében. A komposzt legyen nedves, de nem vizes. Szárazság esetén öntözzd meg.

A komposztálás nemcsak a kerti hulladék hatékony újrahasznosítása, hanem gazdag tápanyagforrást is biztosít a kert számára.

Az avar - néhány fa levelét kikéve - jól komposztálható
Fotó: shutterstock

Mulcsként való felhasználás

Terítsd szét az avart a növények alá. Ez segít megőrizni a talaj nedvességét, védi a gyökereket a hidegtől, és ahogy lebomlik, tápanyagokat juttat a talajba.

Bizonyos növények, például a betegségben vagy gombában szenvedő növények, a gyomnövények, és a mérgező növények, mint például a csattanó maszlag, nem ajánlottak a mulcsként való felhasználásra, mivel továbbterjeszthetik a kórokozókat vagy a gyomnövények magvait.

Az avar és az őszi lehullott levelek viszont kiválóak mulcsolásra. A mulcsolás során egyenletesen terítsük szét az avart a növények tövére, ezzel segítve a talaj nedvességtartalmának megőrzését és védelmet nyújtva a gyökereknek a hideg ellen.

A mulcs jó téli takaró
Fotó: shutterstock

Vadon élő állatok számára

Ha van helyed, hagyj egy kis kupac avar levelet a kert egy távolabbi sarkában, ami menedéket nyújthat a kisállatoknak, például a sünöknek. Az őszi avar összegyűjtésekor is fontos figyelni a kertben élő vadállatokra. Ezek az állatok gyakran az avar alatt keresnek menedéket vagy már téli álmot alszanak.

Már sok sün elvackolt téli álmot aludni
Fotó: shutterstock

Íme néhány tipp, hogy hogyan gyűjtsd össze az avart anélkül, hogy kárt tennél a kertben élő állatokban:

  • Söprés közben gyengéden emeld fel az avarréteget, hogy ellenőrizd, nincs-e alatta állat.
  • Tartsd szem előtt, hogy sünök és más kisemlősök az avarban alszanak téli álmot, ne zavard meg őket.
  • Ne halmozd az avart hatalmas kupacokba, hanem fokozatosan, kis adagokban távolítsd el, főleg

kis mennyiségekben rakd a zöldhulladékos nejlonzsákokba, hogy a kis állatok számára időt hagyj a menekülésre.

Hulladékgyűjtés

Ha a fenti lehetőségek egyike sem megvalósítható, az önkormányzat által szervezett zöldhulladék-gyűjtésben részt vehetsz.

Az önkormányzatok - külön díjért - adnak zöldhulladék gyűjtéséhez zsákokat
Fotó: shutterstock

A Balaton környékén a zöldhulladék, így az őszi avar kezelésére is több lehetőség áll rendelkezésre az önkormányzatok által biztosított szolgáltatások keretében:

  • Balatonfüred: Itt a zöldhulladékot, beleértve az avart, füvet, faágakat és lombot, az Aszófői úti Térségi Komposztáló Telepen (Balatonfüred, Aszófői út, 087/1 hrsz.) helyezhetik el a lakosok. Évente 150 kg növényi hulladék térítésmentes elhelyezésére van lehetőség a térségben élők számára​​.
  • Balatonalmádi: Itt szintén 150 kg zöldhulladékot vesznek át térítésmentesen a lakosoktól, és házhoz menő zöldhulladék-gyűjtés is működik​​.
  • Badacsony: Itt a zöldhulladékot a Regionális Hulladékkezelő Központ melletti udvarban helyezhetik el a lakosok​​.
  • Déli part: A Pelso-Com-Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. végzi a zöldhulladék begyűjtését több településen, mint például Balatonberényben, Balatonbogláron, és Fonyódon.

Nyitókép: shutterstock

forrás: likebalaton.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában