Gyűjtés

2023.11.21. 09:52

Több tízezer csomagnyi élelmiszert adakoztak

Góz Lilla

Rekordközeli eredménnyel zárult Magyarország legnagyobb élelmiszergyűjtése, összesen 342 ezer kilo­gramm felajánlás érkezett a Magyar Élelmiszerbank Egyesület hétvégi akcióján. Sikerült megközelíteni a 2021-ben elért 348 ezer kilós rekordot is. Az ország 356 áruházban zajló háromnapos kampány minden percében 219 kiló adományt adtak össze a vásárlók. Somogyban tizenkét helyszínen várták az adakozókat. 

A kimagasló számokhoz a 6500 közreműködő önkéntes munkája mellett az is hozzájárult, hogy az adományozást az idén nem nehezítették ársapkák és mennyiségi korlátozások. Így ismét a liszt és a cukor voltak a leggyakrabban felajánlott termékek. Az adományokból az Élelmiszerbank 68 ezer élelmiszercsomagot tud összeállítani, főként idős emberek, nagycsaládosok, családsegítő szolgálatok és gyermek­otthonok ellátottjai, fogyatékkal élő emberek, hajléktalanok és az ország legelmaradottabb településein lakók részesülnek majd a 3–5 kilogrammos csomagokból. 

– Tizennyolcadszor szerveztünk idén karácsonyi adománygyűjtő akciót, sokan támogatnak ilyenkor, akik láthatón maguk is segítségre szorulnának – mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke. A legtöbb felajánlás idén is Budapesten és Pest vármegyében érkezett, a rangsorban utánuk Komárom-Esztergom, Vas, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék következtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában