Séta a hidegben

2023.12.10. 18:48

A szánhúzó ebeknek meg sem kottyan a hideg

A fajták speciális tulajdonságai, a szőrzet vastagsága, minősége és persze az eb mérete is befolyásolhatja azt, mennyire bírja a hideget.

Gyeszát Zsolt

A lapunk által megkérdezett állatorvos szerint bármennyire is hideg van, megfelelő intézkedések betartása mellett egészséges egy rövid séta.
– A hideg, tiszta levegőnek frissítő, immunerősítő hatása van – mondta Gibizer Péter, nagyatádi állatorvos. – Persze az nem feltétlenül igaz, hogy egy város főútja mellett is tiszta a levegő, de alapvetően egy rövid ideig tartó kint lét egészséges az ebek számára.

Az állatorvos szerint sokat számít a testméret, a szőrzet vastagsága és minősége is abból a szempontból, mennyi ideig bírja az állat a téli hidegben. – Egy alapvetően kint tartott ebnek van ideje felkészülni a télre, hiszen ennek megfelelően váltja a szőrzetét – magyarázta az állatorvos. – Ám egy egész éven át bent tartott eb nem találkozik ilyen formában az évszakok váltakozásával, tanácsos tehát felöltöztetni, ha sétára indulunk vele. A kutyaruha mellett jó szolgálatot tehetnek a mancsvédők, melyek tehermentesítik az ebet a hideg hatásától. Hazaérkezéskor töröljük szárazra a bundát és különösképpen a mancsokat, hiszen a hó és a sár mellett az utak téli sózása is gondot okozhat a négylábúak számára. Fontos, hogy eltávolítsuk az ujjak közül a sót, hiszen az könnyen kimarhatja a bőrt.
A szakember hozzátette: bizonyos fajták akkor érzik jól magukat, minél hidegebb van. Közéjük tartoznak a szánhúzó-kutyafajták, például a kaukázusi juhászkutya vagy a berni pásztorkutya, melyek a vastag bundájuk miatt kifejezetten kedvelik a hideget.

De sokan tartanak huskyt, melynek azonban több fajtája ismert: a vékonyabb, karcsúbb testfelépítésű ebeket jobban kell óvni a hidegtől, míg archaikusabb, robusztusabb testvéreik jobban ellenállnak a mínuszoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában