Találkozások

2023.12.08. 11:20

Az állami kitüntetetteket köszöntötték csütörtökön a kaposvári városházán

Minden évben megteremtik a lehetőségét annak, hogy találkozzanak azok, akik sokat tettek Kaposvárért, de még nem ismerték egymást. Az idei állami kitüntetettek munkáját köszönték meg csütörtökön a városháza dísztermében.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Róbert

Csillag Gusztáv ügyvédet, a Magyar Katolikus Rádió felügyelőbizottsági tagját a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozatával tüntették ki. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége kaposvári csoportjának elnöke volt 28 éven át, s tagja a Somssich-Táncsics Baráti Körnek, mert a gimnáziumban érettségizett. 
Több mint négy évtizedes oktató-nevelő munkájáért és a tudomány népszerűsítéséért a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatát nyerte el Stettner Eleonóra egyetemi docens, a MATE Matematika és Természettudományi Alapok Intézetének egyetemi tanára. Harmadik éve tanítja a matek–fizika alapozó képzést a gépész és villamosmérnököknek. 
Kaposvár és Somogy szakképzésében végzett magas színvonalú munkájáért a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatát kapta Csiba Ágota, a Kaposvári Szakképzési Centrum korábbi főigazgatója, jelenlegi kancellárja. 
2001 óta háziorvos Fekete Julianna, a kaposvári 9-es számú felnőttkörzetben. Belgyógyász szakorvos, és korábban patológusként is dolgozott. A háziorvosi ügyelet egyik vezető orvosa, és az alapellátás mellett a sürgősségi betegellátásban is tevékenykedik, valamint sokat tesz a prevencióért. A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatának birtokosa lett, szintúgy, mint Fogas János, a Kaposi Mór Oktató Kórház Intenzív Terápiás és Aneszteziológiai osztályának vezetője. A főorvos Szegeden egyetemi adjunktusként dolgozott, majd három évig Ausztráliában, Sydney-ben képezte magát. 2013-ban érkezett Kaposvárra. 

Édesapja lévén beleszületett az életmentésbe ifj. Bodó László, a KÖTÉL Életmentő Egyesület önkéntese, aki a Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozatának birtokosa lett az idei évben. Nemzetközi tűzoltóversenyek rendszeres indulója és győztese, évi több száz bevetés részese, aki legutóbb a török földrengésnél segített. 
Összesen harmincöt éven át irányította szervezőként a Balaton-átúszást Szántó László, akit ebben az évben a Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozatával tüntettek ki. A Magyar Ökölvívó Szövetség tagja volt harminckét éven át, és a labdarúgás és a szabadidősport területén is dolgozott. 

A távol maradókról sem feledkeztek el az ünnepségen

A kitüntetettek közül többen az egészségi állapotuk miatt nem tudtak részt venni az ünnepségen, de őket is köszöntötte Szita Károly polgármester, és a kitüntetettek bemutatását is megejtette. Professzor Altbäcker Vilmos etológus, a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének egyetemi tanárának munkáját a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatával ismerték el. Hecker Walter hippológus, egyetemi tanár, a kaposvári Pannon Lovas Akadémia nyugalmazott alapító igazgatójának munkáját a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatával díjazták. Kaposváron született és gyerekeskedett ifj. Sánta Ferenc hegedűművész, aki 2023-ban a Kossuth-nagydíj birtokosa lett. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában