Otthon melege

2023.12.29. 11:29

Be is fűtenek a lakásonként összegyűjtött krumplihéjból

Januártól új szolgáltatást indít a Mohu, a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladékot szelektíven gyűjtik majd, de egyelőre csak 14 településen, köztük Kaposváron is. Az előkészületek már megkezdődtek, az új rendszer feltehetően márciustól már elrajtolhat, jelentős környezetvédelmi előnyöket hozva.

Kovács Gábor László

A konyhai biohulladék-visszagyűjtési program a Dél-Dunántúlon három városban indul el első körben. Nagykanizsán 1670, Zalaegerszegen 18 058, és Kaposváron 16 134 embert érint, főként a társasházi övezetben. Uniós előírás, hogy a tagállamoknak 2024-ben meg kell kezdeni a konyhai hulladék szelektív begyűjtését. A magyar házhoz menő gyűjtést 2024-ben országosan 460 ezer emberre szabták, és 2025-ben érnék el a teljes lefedettséget. A Mohu összesen 188 ezer 5 literes háztartási gyűjtőedényt és 14 524, 120 literes kukát biztosít az elkülönített gyűjtéshez. A konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék gyűjtése önkéntes, nem kötelező. A szolgáltatás díjmentes, a közszolgáltatás része. Akik csatlakozni szeretnének, azok lakásonként egy-egy 5 literes konyhai gyűjtőedényt kapnak majd, és egyben regisztrálják is őket a kiosztáskor. Az ígéret szerint az edények nemcsak könnyen kezelhetők, de szag- és kifolyásmentesek is. Az új kukák mellé információs anyagokat is kapnak majd a lakók arról, hogyan kell gyűjteniük a konyhai hulladékot. 
Kaposváron javában zajlanak az előkészületek. Jelenleg az eszközök nagy része már megérkezett, járatterveket készítenek, felvették a kapcsolatot a társasházakkal. Szilágyi Ádámot, a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetőjét arról kérdeztük, hogy mi a rendszer környezetvédelmi jelentősége. 
– Az ételmaradék, ami alapesetben a szemétben köt ki, oxigénhiányos körülmények között metánt termel, és ez az egyik legveszélyesebb üvegházhatású gáz – magyarázta Szilágyi Ádám. 
– Ha azonban ezt a folyamatot ellenőrizzük, akkor az így keletkezett metán egy biogázüzemben elektromos áram és hő előállítására lesz alkalmas. 

A társasházi képviselők értesítenek

A biogázüzemben képződő maradék kiváló komposztanyag a mezőgazdaság számára. A biohulladékot mindenképpen kidobná az ember, de külön gyűjtve nem szennyezi a többi, nem biológiai hulladékot. Kényelmetlenségtől, kellemetlenségtől nem kell tartani a szelektív gyűjtés során. Megtudtuk, ha eljön az ideje, és a szolgáltatás naprakészen működhet, mindenkit értesítenek a társasházi közös képviselőkön keresztül. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában