Vásár

2023.12.16. 20:00

Kézzel készült portékák karácsonyra Karádon

Karádi motívumokkal hímzett párnákat, ingeket, mézeskalács különlegességeket és adventi dekorációkat is lehetett vásárolni a karádi kézműves vásárban szombaton. A településen a hétvégén szervezték meg a falukarácsonyt is, ahol szinte minden gyerek fellépett.

Marosi Gábor

Kizárólag helyi termékek közül válogathattak azok, akik ellátogattak a karádi karácsonyi vásárba. Krizsai László is alaposan megvizsgálta a díszeket, mire megtalálta a számára legszebbet. Egy gyertyás asztaldíszt választott, melyet ajándékba szeretne majd adni. Érdeklődésünkre elmondta, nagyon sok kreatív ember él a faluban, ezért minden hasonló alkalomra kilátogat, hogy beszerezzen valamilyen újdonságot.

 

Madarász Eszter szabadidejében készítette el a több tucatnyi adventi díszt. Mivel a faluban nincsen virágbolt, ezért a karádiak hasonló díszeket nem tudnak helyben megvásárolni. – Sok az idős ember a településen, akik szeretik ezeket az alkotásokat, ezért is álltam neki készíteni minél többet – mondta Madarász Eszter. A vásárban a Karádi Hímzőkör kézzel készített portékáihoz is hozzá lehetett jutni. A párnákat, terítőket, ingeket és apróságokat hónapokon keresztül készítették az asszonyok.  A karádi fehérhímzés egyedinek számít, korábban pedig csak a férfi ingeken jelentek meg a motívumok.

Nagy Ferencné népi iparművész lapunknak elmondta, régen a lányok jegyajándékként varrták a ruhadarabot a vőlegényüknek. Az 1920-as években azonban a karádi Tautner Ilona összegyűjtötte a mintákat, felnagyította azokat, majd alkalmazta a lakástextíliákon is. A karádi motívumokkal ellátott tárgyakért igen borsos árat kértek a hímzőkörösök. A kisebb párnák 30, a nagyobbak 35 ezer forintba kerültek. A férfiingekért pedig 40 ezer forintot is elkértek.

Gegely Rozália a karádi művelődési ház közművelődési szakembere elmondta, korábban már húsvétkor és Márton-napján is tartottak vásárt. A helyiek közül sokan szerették volna, ha karácsony előtt is szerveznek egyet, ezért is hívták életre az eseményt és kapcsolták össze a falukarácsonnyal. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában