Túra

2023.12.29. 17:30

Kölcsönbiciklit is kínálnak a zselici dombokhoz

A zselici polgármesterek is kipróbálták pénteken azokat a kerékpárokat, melyeket a Zselici kerékpárúti túrákra lehet majd kikölcsönözni.

Marosi Gábor

 A településvezetők a kerékpárút-fejlesztés projektzáró rendezvényén pattantak két kerékre Bőszénfán. Az eseményen Bene Sándor, Zselickislak polgármestere elmondta, nyolc település közösen fogott össze azért, hogy megépülhessen a kerékpárút a Zselicben. Az 55 kilométeres utat és a hozzá tartozó létesítményeket 1 milliárd 560 millió forintos uniós (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) és hazai kiegészítő támogatásából valósították meg.

 

– Abban bízunk, hogy ez a turisztikai attrakció a térségnek is fellendülést hoz majd – emelte ki Bene Sándor. – A projektben Zselickislak, Zselicszentpál, Simonfa, Bőszénfa, Zselickisfalud, Szilvásszentmárton, Patca és Szenna vett részt. A konzorciumvezető önkormányzat Zselickislak volt. Az 55 kilométeres útból 12 újonnan épített, a másik része a meglévő utakból és a magántulajdonban lévő, de közforgalom előtt megnyitott szakaszokból áll. Nagyon sok évbe telt mire elkészült az út. A megvalósítást 2016-ban kezdtük el és idén decemberben ért véget. A tervezés is hosszú időt vett igénybe, közben megemelkedtek az árak, az elnyert pályázati forrás nem lett elég rá, ezért kellett kérnünk az államtól több mint 300 millió forintot – mondta a zselickislaki településvezető.

A kerékpárút mentén több településen is kialakítottak szervizeket, pihenőhelyeket, Szennában és Zselickislakon pedig kerékpárkölcsönzőket is. Ezeken a helyeken több mint 70 kerékpárt lehet kibérelni gyerek és felnőtt méretben, de kínálnak elektromos rásegítésű bicikliket is. A projektzáró eseményen Biró Norbert, a somogyi közgyűlés elnöke köszönetet mondott a zselici polgármestereknek azért, hogy a nehézségek ellenére nem „adták vissza” a pályázatot, hanem küzdöttek és megvalósították a kerékpárutat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában