Program

2023.12.25. 14:24

Látványos attrakciók a megújult Festetics-kastélyban

A Festetics-kastély turisztikai fejlesztését szolgáló, 1,56 milliárd forinttal támogatott projektben felújították az elavult gépészeti rendszert, új hűtő-fűtő rendszert építettek be, és újakra cserélték a kiállítási terület ablakait. Főúri étkezések címmel új kiállítást hoztak létre, amely a Festetics-család egykori díszebédlőjét mutatja be. A Vadászati Múzeumot két új diorámával bővítették, a Madárparkot új helyre költöztették. Bővítették kisvasutat, ami a kastélyparkot és a fejőházat köti össze.

Keszthely 200 évig volt otthona a Festetics főúri családnak. Kulturális és történelmi örökségük azóta is meghatározó a város és a térség számára, egyben olyan alap, amelyre építkezni kell, hangsúlyozta Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő a márványteremben tartott átadási ünnepségen.

A keszthelyi Festetics-kastély a leglátogatottabb és egyben a legértékesebb műemlékhelyszínük, mondta Oláh Zsanett. A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője kifejtette, hogy a megvalósult fejlesztésekkel az volt a céljuk, hogy növeljék a műemléképület turisztikai attrakcióinak számát, és hogy még vonzóbbá tegyék az év bármely időszakában.

Történelmi játszóház várja a gyerekeket az egykori fejőházban

Fotó: Antal Lívia

Az integrált termék- és szolgáltatásfejlesztés című, 2,52 milliárd forintos uniós forrással támogatott projektben öt szobával bővítették az enteriőr kiállítást, így többek között Maria Haugwitz, az utolsó hercegasszony hálószobáját, illetve Festetics IV. György herceg gyermekszobáját lehet megtekinteni. A meglévő kiállítóterek megújítása mellett műkincseket szereztek be. Ezenkívül felújították a fejőház épületét, ahol történelmi játszóházat és múzeumpedagógiai tereket alakítottak ki a gyerekek számára. A kiállítás felidézi az épület egykori funkcióját, bemutatja az itt élt állatokat, valamint a tej hasznosítását. Továbbá restaurálták a kastély nyugati homlokzatát, megújították a szökőkút fényjátékát és rendezvénytechnikai eszközöket vásároltak.

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Forrás: zaol.hu

Nyitókép: Antal Lívia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában