Fotók

2023.12.14. 14:01

Vízzel teli folyók, patakok Somogyban: mindenki várja az apadást

Átlagosan ötven milliméter eső esett szerdán Somogyban. Az olvasó hó és az egyhavi csapadék miatt több patak megduzzadt. Volt ahol, szinte tavak alakultak ki belterületen, több helyen szivattyúzni kellett az összegyűlt csapadékot.

Góz Lilla

Szivattyúktól volt hangos a kaposvári Jókai liget csütörtök délelőtt. Boda Balázs, a Kavíz Kaposvári Víz és Csatornamű Kft. vízellátási főmérnöke elmondta: az olvadt hó és a nagy mennyiségű csapadék következtében megtelt a Kapos folyó melletti terület és szerda este, valamint szombat este is dolgoztak itt. A sáros víztől slaggal és söprűvel tisztították meg a járdát. Nem messze innen a Kaposvári Virágfürdőtől haladva a Csík Ferenc sétányon a partfal egyik oldala omlásnak indult a sok csapadék miatt.  

Kaposszerdahelyen az árvízvédelmi gát megépülése óta most van a legnagyobb vízhozam a Berki patakban. – Az árvízvédelmi gát felső határát elérte a vízszint. az árapasztó maximális kapacitása felett 50 centivel volt tegnap a víz, de csütörtök reggel már 30 centire csökkent, bízunk benne, hogy a következő napokban tovább apad és csökken a vízhozam – mondta el Prépost László polgármester. Hozzátette: a gát több hektáron visszaduzzasztotta a vizet, a másik oldalon másfél-két méter mélységű tó várakozik a lefolyásra. – Szerencsére ez nem ömlött a falura, két jelzést kaptam csütörtökön az Árpád utcából, hogy szivattyúzni kellett a pincékben – mondta el a polgármester.

– Toponár és környékén 35-40 milliméter csapadék eset le mindössze két nap alatt – mondta el Tóth István, növényvédelmi szakmérnök. Hozzátette: több mezőgazdasági területen vízfoltok jelentek meg. – Ez a csapadék mennyiség segítek a kalászosoknak a tápanyag felvételében, de már telítve van a talaj, akár egy méter mélységig is leszivárgott a rétegekbe a víz – jegyzete meg Tóth István. Kiemelte: 2016-tól 2022-ig nagyon aszályos évek voltak, de idén nem lehet panasz a kevés csapadékra.

Olvasónktól kaptuk az alábbi fotót a kiöntött Bárdi-patakról.

Fotó: Hencz Edit

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában