Fotók

2023.12.31. 14:50

Sanzi vette fel a leggyorsabb nyúlcipőt a somogysárdi futtatáson

Nyúlfarknyival Csokinyúl nyert Füles előtt az ifjúsági mezőnyben, a felnőtt kategóriában pedig Sanzi vette fel a nyúlcipőt a legeredményesebben. Szilveszter délelőttjén a 30. nyúltrappot tartották Somogysárdon, rekordszámú résztvevővel.

Kovács Gábor László

Mintha csak a Fradi jött volna el – érzékenyült el egy idős szurkoló a több száz ember láttán, akik a szép napos időben ellátogattak a somogysárdi focipályára, méghozzá annyian, hogy a felső buszmegállónál volt a parkoló kocsisor vége. Kevesen tudják, de a hagyományos somogysárdi nyúlhajtás egy kocsmai beszélgetésből nőtt ki, hat helyi férfiú összetanakodott, mert kiábrándultak a galambversenyekből, és inkább a mellig érő kukoricásban mérkőztették meg a nyulaik gyorsaságát. Azóta volt nyúltrapp hóban és fagyban, és a környező településeken kívül jött már versenyző Erdélyből, Németországból és az USA-ból is. Ilyen nyúlnevekkel vonultak fel, mint Korpádi Úti Kutyakergető vagy Sárdi Lucernaszaggató. Tavaly összesen 77-en neveztek, az idén rekordot viszont döntöttek, mert az ifjúsági mezőnyben 64-en, a felnőtt mezőnyben 36-an álltak rajthoz. 

– A nyulakat dobálni, rúgni, ijesztgetni tilos, de hívogatni, a répa hangját utánozni megengedett! – intette a sportszerű viselkedésre a versenyzőket a nyúljelmezbe bújt Varga Máté szervező, miközben Fentős Zoltán polgármester tekintete is a befutókon nyugodott.  

Váratlanul szoros befutó bontakozott ki az ifjak versenyén. Egy szürke nyúl kilőtt, ám a cél előtt elhagyta a pályát, úgy kellett gyorsan visszaterelni, miközben egy fehér tapsifüles majdnem beelőzte. Komoly tréning vezetett a sikerhez, mert a gyerekek folyamatosan edzettek a nyuszival, Kaposfüredtől Kaposvárig, sőt haza Újvárfalváig is hajtották, mondta a nyertes család nevében Fülöp-Sági Judit. A második hellyel sem szomorkodott Csapóné Tóth Zsuzsanna, és kislánya, Csapó Rebeka, mert először indultak a versenyen, és a ketrecben tartott nyulukat amúgy csak ritkán futtatják. A felnőtt kategóriában is a gyermekfutamban nyertes család diadalmaskodott a Sanzi nevű nyuszival.     

A jubileumi nyúlverseny tombolájának fődíja egy mangalica volt. Egy emberöltő telt el 1993, az első futam megrendezése óta. A rendezvény történetét is megismerhették a vendégek, látható volt kézzel készült egykori plakát, fotókiállítás, kupák és videók, melyek később a sárdi könyvtárban is megtekinthetők lesznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában