2023.12.05. 17:04
Szaloncukrot és forralt bort is vizsgálnak az adventi vásárokban
A téli szezonális ellenőrzés elkezdődött, ami december 31-ig tart és szakemberek az ünnepi időszakhoz kapcsolódó termékeket vizsgálják. A friss húst és szaloncukrot éppúgy vizsgálják, mint a forralt bor forgalmazását.
– A vágó- és feldolgozó üzemekben a hús- és húskészítmények előállítását, míg a forgalmazás során a friss hús nyomon-követhetőségét és az értékesítés higiéniai feltételeit ellenőrzik – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatójából. – Az édesipari termékek – különösen a szaloncukrok esetében – az ellenőrök a lejárati idő feltüntetését is nézik az üzletekben, a piacokon és az ünnepi vásárokon.
Az élőhal árusítás során a halak származási dokumentumainak vizsgálata és az állatvédelmi szabályok betartásának ellenőrzése kap kiemelt figyelmet. Az adventi, karácsonyi vásárokon és az ünnepi rendezvényen kitelepült vendéglátók ellenőrzésénél a higiéniai szabályok betartása, a nyomon-követhetőség valamint a borászati és alkoholos termékek, különösen a forralt bort vizsgálata lesz a középpontban. A Nébih azt is közölte: ezen felül a kisállat eledeleket, köztük a téli madáreleségeket továbbá a halszállítók és az őstermelők tevékenységét is vizsgálják.
Somogyban a kormányhivatal és a járási hivatal élelmiszer-biztonsági szakemberei végzik az ellenőrzést.