Néptánc

2024.01.13. 17:26

Ebadtákkal táncoltak az új évbe

Budapesten a Művészetek Palotájában léptek fel a Zselic Alapfokú Művészeti Iskola Csingáló és Ebadta csoportjai.

Andricz Gabriella

Fotó: Muzsay Péter

 Nem első alkalommal táncoltak a zselicesek a főváros impozáns épületében, hét évvel ezelőtt a Csiperke csoport részesülhetett a páratlan élményben. Az idei újévköszöntő műsorban Horváth Tibor és Zóka Éva tanítványai az Állami Népi Együttessel, az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttessel, a felvidéki Ilosvai Táncegyüttessel, a Kupecz családdal a vajdasági Brezovszki Családdal, az székelyszenterzsébeti Kincses Családdal léptek színpadra. – Fantasztikusnál fantasztikusabb előadók és barátok társaságában lehettünk, felemelő érzés volt a hatalmas közönség előtt, csodálatos helyen fellépni – mondta Horváth Tibor, a Zselic Táncegyüttes vezetője. 
A rendezők – Mihályi Gábor az Állami Népi Együttes vezetője és Pál István Szalonna, a Hagyományok Házának vezetője – olyan műsort állítottak össze, amelyben előtérbe helyezték azokat a családokat, akiknek minden tagja aktívan műveli a néptáncot, népművészetet. Így kapott meghívást a zselickisfaludi néptáncpedagógus-koreográfus házaspár, Horváth Tibor és Zóka Éva is, akik évtizedek óta gyermekeikkel együtt a somogyi népi kultúra és hagyományok elkötelezett éltetői. 
A műsor vezérfonalát Bartók Béla hegedűduói adták Kelemen Barnabás hegedűművész és fia, Kelemen Gáspár előadásában. Ezek a dallamok táncprodukciók kíséretében repítették végig a közönséget a Kárpát-medence szebbnél szebb vidékein. Az újévköszöntő gálaműsort a televízió január 22-én tűzi műsorára. 
 

Büszkén járták a szennaiak 
– Rendkívül koncentráltak, ügyesek voltak a gyerekek, igazi színfoltjai voltak ennek a műsornak Szennát és Zselickisfaludot valamint Somogy vármegyét képviselve. Nagyon örültünk annak is, hogy ennyi szülő eljött megnézni az előadást és láthatta, hol táncol gyermekük – mondta a néptáncpedagógus. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában