Februárban érkezik az emelt bér

2024.01.04. 19:56

Feltornázták végre a tanárok fizetését, eloszlik a 32,2 százalékos béremelés

Átlagosan 32,2 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére az idén. Az első magasabb fizetést majd februárban kaphatják kézhez a tanárok. Bruttó 528 ezer 800 forintnál kevesebbet egyetlen pedagógus sem kereshet.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A pályakezdők, gyakornokok örülhetnek leginkább a pedagógus-béremelésnek. A jelenlegi bruttó 400 ezer forint helyett majdnem bruttó 130 ezer forinttal kapnak többet az idei évtől. 
– Bízunk benne, hogy ez a „mézesmadzag” csalogató lesz a fiatal nemzedéknek – mondta Agócs Attila, a Nemzeti Pedagógus Kar somogyi területi elnöke. – Nagyon örülünk annak, hogy végre-valahára megkaptuk. Fontos, hogy minél hamarabb meg­érezzük ezt azt emelést. Érzékeljük a szakemberhiányt a szakképzésben is, ezért mindenképpen szükség van arra, hogy megfelelő fizetéssel csalogassuk a fiatalokat a pedagógiai pályára. Ezzel ugye nincsen vége a béremelésnek, jövőre és két év múlva is folytatódik majd – tette hozzá Agócs Attila. 

A Nemzeti Pedagógus Kar somogyi területi elnöke elmondta azt is, hogy bíznak abban, nemcsak a pedagógusok, hanem a nevelést, oktatást segítő dolgozók bérén is emel majd a kormány. A rendszergazdák, iskolatitkárok ugyanis nem kapják meg az átlagos 32,2 százalékos emelést. 

Hajsó Zora, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Somogy Vármegyei Szervezetének elnöke megkeresésünkre elmondta, ez a béremelés is nagyon jelentős, azonban véleménye szerint legalább 75 százalékot kellett volna növekedni a pedagógusbéreknek idén. 

– Azt tudni kell, hogy a 32,2 százalék nem alapbér-növekedést, hanem bértömeg-emelést jelent – hangsúlyozta Hajsó Zora. – Ez feltehetően azt jelenti, hogy nem mindenki kap majd egységesen ennyivel több fizetést. Lesznek olyan pedagógusok, akik nagyon jól járnak és olyanok is, akik kevésbé. A mesterpedagógusok egészen biztos, hogy csak minimális emelést kapnak. Ez viszont majd csak a februári fizetésben látszik először – tette hozzá a PSZ Somogy Vármegyei Szervezetének elnöke. 

Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna a kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola főigazgatója a Sonline.hu érdeklődésére elmondta, ezzel a fizetés­emeléssel minden pedagógus jól jár, aki az életpálya törvényt elfogadta és a rendszerben maradt. Abban a szerződésben ugyanis csak bruttó 5 százalékos béremelést kínált a munkáltató – tette hozzá a főigazgató. 

Nő a szakképzésben dolgozók fizetése is

Az emelt fizetést nemcsak az állami, hanem az egyházi és magánintézményekben dolgozók is megkapják majd. A matematika, digitális kultúra, természettudomány-környezettan, fizika, kémia, biológia, földrajz szakos tanárok további 4 százalékos illetményemelésre számíthatnak. 
A szakképzésben dolgozók béremelésével kapcsolatban Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára az M1-nek azt nyilatkozta, hogy januártól a szakképzésben 10 százalékos bérfejlesztés valósul meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában