Pozitív jövőkép

2024.01.18. 09:35

Fejlesztéssel indítják a szezont a somogyi gazdák

Harsányi Miklós

Újra pozitívan látják a jövőt a mezőgazdasági vállalkozások: ezt mutatja a K&H agrárindex legfrissebb, negyedik negyedéves eredménye. Bizalmuk az előző negyedévi mínusz tíz pontról 12 pontra ugrott, ezzel várakozásuk újra pozitív tartományba került, derült ki a szerdai tájékoztatójukból.

– A tavalyinál jobb évet várunk 2024-ben – mondta Endre István, a hetesi Vikár Béla mezőgazdasági szövetkezet elnöke. – A 2023-as idényt nagyjából 550 millió forint bevétellel zártuk, az idén viszont már 600 millió forinttal számolunk. Remélhetően 2024-ben kedvezőbben alakulnak a felvásárlási árak, ugyanis tavaly hiába értünk el rekord közeli átlagterméseket, a gabonáért jóval kevesebbet kaptunk, mint amire számítottunk.

A társaság 600 hektáron gazdálkodik, a kukorica, a búza és a napraforgón kívül repcével is foglalkoznak. Endre István abban bízik, hogy a következő időszakban mérséklődik a műtrágya ára, a munkához szükséges nitrogén-alapú áru 80 százalékát novemberben, illetve januárban megvásárolták. Az elnök szerint szükség van a műszaki fejlesztésre, időszerű lenne a szántóföldi permetezőgép beszerzése, ez nagyjából 30 millió forintba kerül. Vas Zoltán, a bárudvarnoki Mezővas Kft. tulajdonos-ügyvezető igazgatója kiemelte: a terményárak tavaly összezuhantak, nehéz éven vannak túl, de 2024-ben kicsit jobb évben reménykednek. A 2023-as mintegy 300 millió forint bevétellel szemben az idén közel 350 millió forinttal kalkulálnak és az alaptevékenység ellátásán túl a géppark korszerűsítését is folytatni kívánják, két traktort szeretnének majd venni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában