Szociális tűzifa

2024.01.22. 07:00

Fogyóban a tavalyi fa, a zimankót várták sok helyen a kiosztással

Fogyóban van, vagy jó eséllyel el is fogyott a szociális tűzifa azokon a településeken, ahol már tavaly kiosztották az október-novemberben az államtól kapott tüzelőt. Sok helyen azonban pont emiatt vártak január közepéig a kiosztással. A somogyi falvak jó részében a napokban érkezik házhoz a szociális tűzifa.

Kovács Gábor László

Még karácsony előtt kiosztották az összes szociális tűzifát Gigén, mert az önkormányzat szerint az a legnehezebb időszak a családoknak. Három körben vitték házhoz az összesen 115 köbméter szociális tűzifát, bár az esős időben voltak nehézségeik a szállítással. Jó minőségű, száraz, kemény lombos tűzifát szereztek be, egy köbméter jutott a kérelmezőknek. 

– Egy köbméter tűzifa nem tart ki egész télre, de nálunk az vált be, hogy az év végi ünnepek idején a családi gazdálkodásban nyújt segítséget az ingyen fa – mondta Bálint Ildikó, Gige polgármestere. – Érezhető, hogy mostanában fogy, ezért január közepén egyesek már fizetési előleget kérnek, amit tűzfára fordítanak. 

Megvárták a hideget Tapsonyban. A faluban élők jogosultak voltak 94 köbméterre, ebből 51-et kaptak, amit szétosztanak 39 felé. A jövő hét végén hordják ki a házakhoz, és mert közmunkás nincs, a polgárőrök besegítenek a rakodásban. 

– Sokéves tapasztalat, hogy az igazi hidegek január végén, februárban vannak – mondta Fábos István, Tapsony polgármestere. – Reméljük, hogy a tűzifa így kitart a tél végéig. Ha novemberben kiosztjuk, akkor az már régen nincs... 

Még tavaly ősszel, október végén, november elején megkapták a 48 köbméter szociális tűzifát Pamukon, és január 10-éig volt lehetőségük a helyieknek a kérelmek beadására. Két héten belül kiosztják az egy-egy köbméter fát. Változó, hogy meddig elég, mert akinél csak egy kályha van, ott egy hónapra elegendő, de ahol kazánnál tüzelnek, ott talán két-három hétre. 
– Ismerjük a településünkön élők szokásait, és arra is számítottunk, hogy január-februárban keményebb a tél – mondta Tóth Csaba, Pamuk polgármestere. – Novemberben és decemberben tavaszias volt az idő, ez az utóbbi években már így van. Ha elfogy a szociális tűzifa, az emberek vesznek magánszemélyektől, a tüzépektől. Erdők veszik körbe a települést, de 5 ezer forint a fa köbmétere, ez az ár sokaknak megterhelő. 

Az erdészetekben két méter hosszúra vágják a fát, ezt kézzel mozgatni képtelenség, darabolni kell, hogy felférjen az önkormányzat traktorára Bőszénfán. Annyi pénzt kaptak, hogy 33 köbméter kemény lombos tűzifát vehettek volna, de Nyitrai István polgármester és a képviselő-testület úgy döntött, hogy a kapott pénzből lágy lombosból 59 köbméter is kijön, ezért azt választották. Bár a fűtőértéke kisebb, de a duplájának jutott belőle. Pont annyian kaptak, ahányan kérelmet adtak be, vagyis 30 család, az igénylők 80 százaléka két, 20 százalékuk egy köbmétert. 

Vannak kérelmezők a tücsökmeséből

– A kétköböseknek várhatóan a fa másfél hónapra elég, az egyköbösöknek egy hónapig – mérte fel Nyitrai István. Alapvető problémákat hoz felszínre a családoknál az adomány. A kérelmezők közül sokan idős koruknál, fizikai állapotuknál és alacsony jövedelmüknél fogva másképp valóban nem tudnának hozzájutni a tüzelőhöz, azonban vannak olyanok is, akik a La Fontaine-meséből a tücsökre emlékeztetik a polgármestert. Több lehetőséget is felajánlottak nekik segítségül, de nem éltek vele. Erre hozta példának, hogy amikor kitisztítottak egy horhóst, az eltüzelhető ágakért nem ment senki. Ellenben sokan úgy várják a szociális tűzifát, mint a Messiást, azt hiszik, hogy egész télre elég, de ez nem így van, hívta fel a figyelmet erre Nyitrai István. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában