Emelkedő közös költségek

2024.01.18. 20:00

Folyamatosan élik fel vagyonukat a társasházak

Folyamatosan élik fel a vagyonukat a társasházak és a lakásszövetkezetek, emiatt szinte mindenhol muszáj megemelni a közös költségeket idén, erről Javós Csilla kaposvári közös képviselő beszélt lapunknak. Kiemelte, az infláció kedvezőtlen hatása, a magas üzemeltetési költségek és a szolgáltatási díjak drágulása miatt kénytelenek hozzányúlni a havidíjakhoz.

Marosi Gábor

Fotó: Kovács Erika

– Nem tudom hogyan fogadják majd ezt a lakók, de ahhoz, hogy mindent ki tudjanak fizetni, és maradjon is valamennyi pénzük kisebb felújításokra, legalább 2-3000 forinttal kell drágítani – emelte ki Javós Csilla. – Amelyik társasházban komoly felújítási munkára van szükség, ott a havi közös költségen muszáj 10 ezer forinttal is emelni. Jelenleg egy húszéves, liftes társasházban átlagosan 10-12 ezer forint a havi költség, ezt várhatóan 20 ezer forintra drágítjuk. A lift nélküli panelházakban, ahol most 5-6 ezer forint a költség, legalább annyit kell emelni, hogy meghaladja a 10 ezer forintot – tette hozzá Javós Csilla.
A kaposvári közös képviselő arról is beszélt lapunknak, Szombathelyen havi 25 ezer forint közös költséget fizetnek a panellakásban élők. 
– Nyilván a nyugati határszélen mások a jövedelmi viszonyok, de akkora összegből azért már lehet gazdálkodni, felújítani – hangsúlyozta Javós Csilla. – Hiába van a legtöbb kaposvári társasháznak felújítási alapja, és van mondjuk 5-6 millió forintja, az nem elég egy tetőfelújításra, ami 10 millióba kerül. Mire azonban összegyűjtik a szükséges összeget, a beruházás pár millióval már meg is drágul. Lehetne felvenni hitelt is, de a kamatok változása miatt óvatosságra intünk mindenkit –  mondta a közös képviselő.

Marcaliban is változtatnak majd a havidíjakon. Haraszti Gábor a Haraszti Társasházkezelő Iroda tulajdonosa megkeresésünkre elmondta, a hozzájuk tartozó 30 társasházban jelenleg átlagosan 7-8000 vagy 20-22 ezer forint a közös költség. Ahhoz, hogy minden kiadást fedezni tudjanak idén, tíz százalékot kell emelniük a tarifán. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában