Fotók

2024.01.08. 19:15

Ház előtt a karácsonyfa, úton van érte a kukásautó

Megkezdődött a karácsonyfák begyűjtése Kaposváron. A somogyi vármegyeszékhelyen egész héten viszik el a fenyőket. A hulladéknaptár szerint minden utcát útba ejtenek a szolgáltató kukásautói.

Góz Lilla

Lecsupaszította a díszektől karácsonyfáját Husi Gyula. A kaposvári népzenész minden évben Vízkeresztkor teszi ezt. 
– Fontosnak tartom, hogy tartsuk a hagyományt, ezért minden évben ilyenkor szedjük le a díszeket és a ház elé helyezzük ki a fát – tette hozzá.  A fenyőkért hétfőn reggel indult a a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. kukás autója. Volt dolguk bőven, sok családi- és társas háznál dobták ki az ünnep díszét. Ezüst, luc és nordmann fenyők is megtalálhatóak voltak a szeméttárolók szomszédságában.

– A hét minden napján szedjük össze a fenyőfákat és a lakosok a postaládákba bedobott hulladékszállítási naptár alapján tájékozódhatnak az időpontokról – mondta Szilágyi Ádám, a KHG ügyvezetője. Hozzátette: honlapjukon is megtalálják az információt arról, hogy melyik utcákba mikor érkeznek a fenyőfákért. Azt tapasztalják, hogy egyre szabálykövetőbbek a kaposváriak. – Lecsupaszítva, díszektől mentesen teszik ki és úgy, hogy nem okoznak forgalmi akadályt, szeretnénk kérni, ha a túl vastag törzsű, vagy hosszú fenyőket fűrészeljék ketté, hogy beférjen a tömörítős autóba – jegyezte meg Szilágyi Ádám. Kiemelte: a karácsonyi ünnepeket követően minden évben megnő a csomagolási hulladék mennyisége is. 

– Szerencsére egyre tudatosabbak a lakosok, szelektíven gyűjtik a hulladékot, ha esetleg a kék kukába nem fér bele a papír hulladék, akkor rakják átlátszó zsákba, vagy a kartonokat hajtogassák össze és a kuka mellé helyezve elvisszük ezeket – tette hozzá az ügyvezető. 

Aki még szeretne gyönyörködni a karácsonyfában, azokra is gondoltak, az ő fenyőjüket a január 22-ei héten viszik el, de van lehetőség ingyen is leadni a kaposvári hulladékudvarban. Március közepén indul a városban a zöldhulladék elszállítás is, 2023-ban 2700 tonnát gyűjtöttek be, amely 170 üres kukásautó súlyának felel meg. Nem csak Kaposváron, hanem a somogyi vármegyeszékhely több városában is megkezdődött a fenyőfák elszállítása, például Barcson és Nagyatádon is a héten viszik el. 

Komposzt lesz a fenyőfákból

– Tavaly Kaposváron hatvan tonna, míg vidéken két tonna fenyőt gyűjtöttek be, melyek a kaposvári komplex hulladékkezelő központba kerültek és az aprítást követően négy hétre egy aktív érlelőbe tettük – mondta el Szilágyi Ádám ügyvezető. Hozzátette: végül három hónapig utóérlelik az aprított fenyőket és elkészül a komposztanyag belőlük. Megjegyezte: egy ideje azon dolgoznak, hogy a komposztanyagot termékké minősíttessék és később virágföldként tudják majd hasznosítani. 
– Ha lezajlik a minősítés, akkor a virágföldből a városüzemeltetésnek is adunk majd és a lakosságnak is tudunk belőle értékesíteni – mondta el az ügyvezető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában