Ünnepi közgyűlés

2024.01.06. 20:00

Méltók a megbecsülésre Somogyország elődei - FOTÓ, VIDEÓ

A vármegyeháza felújított dísztermében ünnepelte Somogy, hogy 526 évvel ezelőtt, 1498. január 6-án II. Ulászló magyar király címer- és pecséthasználati jogot adományozott a vármegyének. Az eseményen átadták a Pro Comitatu Somogy kitüntetést, melyet Szakály Sándor történész kapott.

Marosi Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

Somogy legszebb tájait bemutató kisfilmmel kezdődött el az ünnepi közgyűlés szombaton délelőtt, majd Szita Károly Kaposvár polgármestere köszöntötte a megjelenteket. A vármegyeszékhely vezetője beszédében kiemelte, a történelem csak azokat tudja tanítani, akik elfogadják, hogy a múlt ismerete és tisztelete nélkül a jövőt sem lehet építeni. – Mi somogyiak, akik itt élünk, sok mindent tanultunk a mögöttünk hagyott évszázadokból, vagy mi önmagunk a mögöttünk hagyott évtizedekből – mondta Szita Károly. – Elsősorban arra tanított bennünket, hogy a legnehezebb időkben sem adhatjuk fel, amikor már minden szertefoszlik, minden szertefoszlani látszik, akkor sem törhetünk meg. Másodsorban pedig megtanított bennünket arra, hogy ha összefogunk, hiszünk egymásban, akkor a legnehezebb problémákon is túl tudunk lenni – tette hozzá Kaposvár polgármestere.

 

Biró Norbert a somogyi közgyűlés elnöke beszédében elmondta, minden vízkereszt különleges nap a somogyiaknak, mert ilyenkor emlékezünk meg arról a dicsőségről, hogy a vármegyék közül elsőként kaptunk címert és pecséthasználati jogot II. Ulászló királytól. – Több mint ezeréves vármegyei történelmünk során számtalan esetben bizonyították elődeink, hogy méltók a megbecsülésre, hogy elismerésre méltó tetteket vittek végbe hazánkért, ám az 526 évvel ezelőtti kitüntetés kicsit mégis más – hangsúlyozta Biró Norbert. A közgyűlés elnöke beszédében a somogyi fejlesztéseket is megemlítette.

Az eseményen polgármesterek, jegyzők és képviselők is részt vettek. Jelen volt Mátrai Márta az országgyűlés háznagy asszonya, valamint Szászfalvi László, Móring József Attila és Witzmann Mihály országgyűlési képviselők. A megyenap díszvendége Nagy János a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár volt, aki beszédében kiemelte, mély és vaskos az a gyökérrendszer, amely Somogyot a múltjához köti. – Nekünk pedig kötelességünk, hogy ennek a fának a lombozatát is hasonlóan terebélyesre növeljük, hozzáigazítva új időknek új dalaihoz – tette hozzá.

 

Több területen is díjazták a somogyiakat



 

Az eseményen a legmagasabb elismerést, a Pro Comitatu Somogy kitüntetést Szakály Sándor a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója vette át. Somogy Polgáraiért Díjat Bodó László, a „KÖTÉL” Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület elnöke, Puskásné Brigovácz Anna Éva, a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház nyugalmazott osztályvezető főorvosa, Gádor Dénes Lajos nyugalmazott borász, Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora kapta meg. A Marcali Bajtársi Egyesület Dalárdája, Mestyán Valéria, a Balatonkeresztúri Közös Önkormányzati Hivatal címzetes főjegyzője, Neisz Péter Ferenc nyugalmazott tanár, Németh Kornél, a balatonszemesi Danuvia 125 Sport és Közösségfejlesztő Egyesület elnöke, Pintér László József, a Siófoki Férfi Dalkör Egylet elnöke, Spanics Ágnes nyugalmazott somogyszobi pedagógus és Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nyugalmazott igazgatója is Somogy Polgáraiért díjban részesült. Az Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntető címet Rudnay Gyula festőművész életműve, Páll Endre vadászíró életműve és a Lelle Néptánc Együttes munkássága érdemelte ki. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában