Jegyzet

2024.01.16. 09:25

Mentés a jégből

Jégre lépni veszélyes, nemcsak a két lábúaknak, de a négylábú kedvenceinknek is, sőt a háziállatoknak még inkább, hiszen ők nem bírják ésszel felmérni a veszélyt.

Kovács Gábor László

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a közösségi oldalán osztott meg egy korábbi kutyamentést, oktató jelleggel. Egy Marci névre hallgató labrador a jég fogságába esett, és csak a speciális felszerelésű mentőcsapat tudta partra hozni. Annyira kihűlt és kimerült, hogy ugatni sem maradt ereje. 

A januári hideg időjárás és a tartós fagy miatt a természetes vizek elkezdtek befagyni, ám rájuk merészkedni túlzás nélkül életveszélyes. A túl vékony jégréteg beszakadhat, a fagyos vízből önerőből kimenekülni szinte lehetetlen. A gazdára nézve is óriási a kihűlés kockázata, mert éppúgy megsérülhet, mint a bajba jutott eb, ha a segítségére siet. Az élet mindjárt igazolta az intés jogosságát, mert a napokban egy kutyát mentettek a jeges gödi Feneketlen-tóból, miközben az internetes felvétel alapján százak szurkoltak a partról, hogy sikerrel záruljon a kutyus három perces küzdelme a fagyos vízzel. Utána rohant haza, és a gazdájával, egy fiatal lánnyal el sem mozdultak a kályha mellől. 

Szép a téli Balaton, sokan szelfiznek az utóbbi években szokatlanul jeges parton. A látogatók közül a többségnek van annyi sütnivalója, hogy nem merészkedik a jégre, de a képek tanúsága szerint vannak, akik nem törődnek a kutyájukkal, és az ebek vakmerően rohangálnak a part menti jégen. Nem ette még meg a kutya a telet, és közösen kell vigyázni, hogy senkit ne érjen baleset.       

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában